UpdateNoord-Korea

'VS en Noord-Korea hervatten onderhandelingen kernwapens’

Donald Trump aan de Noord-Koreaanse zijde van de grens met Kim-Jong bij het grensdorpje Panmunjom in de gedemilitariseerde zone.  Beeld AP
Donald Trump aan de Noord-Koreaanse zijde van de grens met Kim-Jong bij het grensdorpje Panmunjom in de gedemilitariseerde zone.Beeld AP

De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hervatten hun vastgelopen onderhandelingen over nucleaire ontwapening van Noord-Korea.

Redactie

Dat is de uitkomst van een verrassingsbezoek aan de gedemilitariseerde zone (DMZ) door Trump, die tijdens het bezoek ook vanuit Zuid-Korea de grens met Noord-Korea overstap en daarmee de eerste Amerikaanse president is die voet op Noord-Koreaanse bodem heeft gezet.

Hierna voerden beide leiders een gesprek in het Freedom House aan Zuid-Koreaanse kant in de Koreaanse gedemilitariseerde zone. “Dit was een goede ontmoeting, erg sterk. We zullen zien wat er kan gebeuren”, reageerde Trump na afloop. Beide kanten zullen een team vormen die de gesprekken zullen hervatten om Noord-Korea te ontwapenen.

Trump noemde het oversteken van de grens ‘een grote eer’. “Het is een zeer moedige en vastbesloten daad,” reageerde Kim via een vertaler. Trump prees de banden met Kim en nodigde hem uit voor het Witte Huis. “We vinden elkaar aardig, begrijpen elkaar en dat kan tot mooie dingen leiden”, reageerde de Amerikaanse president.

Kim zou het ook een grote eer vinden als Trump zijn hoofdstad Pyongyang zou bezoeken. De Noord-Koreaanse leider zei dat hij en de Amerikaanse president Donald Trump een “uitstekende relatie” hebben. “Hierdoor kunnen we samen grote obstakels uit de weg ruimen.”

De ontmoeting tussen beide leiders was niet van tevoren gepland. Trump, ‘toch in de buurt voor de G20', had even ervoor gemeld de DMZ te zullen bezoeken, samen met zijn Zuid-Koreaanse gastheer president Moon Jae-in. Het was aanvankelijk alleen de bedoeling om ‘even de hand te schudden’, aldus Trump: “Het zal wel erg kort zijn. Alleen even handen schudden, maar dat is oké. Een handdruk betekent veel.”

Maar het aanvankelijke persmoment liep uit tot een gesprek van vijftig minuten. Trump werd tijdens de conversatie met Kim vergezeld door zijn dochter en schoonzoon, Ivanka Trump en Jared Kushner. Trump liet ook weten Kim uit te willen nodigen in het Witte Huis.

Trump en Kim tijdens het overleg in de gedemilitariseerde zone.  Beeld Reuters
Trump en Kim tijdens het overleg in de gedemilitariseerde zone.Beeld Reuters

Derde ontmoeting

Voor de ontmoeting bezochten de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse presidenten een bewakingspost in het meest noordelijke deel van de Zuid-Koreaanse kant van de DMZ en keken naar het noorden. Trump sprak hier met Amerikaanse en Zuid-Koreaanse militairen.

De Amerikaanse president liet eerder al weten dat hij en Kim openstaan voor de ontmoeting. Het is de derde keer dat beide leiders hebben ontmoet. De inzet van de ontmoetingen is dat de VS willen dat Noord-Korea stopt met zijn nucleaire programma, maar Kim Jong-un heeft tot nu toe niet toegegeven. De vorige ontmoeting in Hanoi, in februari van dit jaar, liep op niks uit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden