Wapenprogramma

VS en buurlanden keuren Noord-Koreaanse raketlancering af

De Noord-Koreaanse grens, gezien vanuit Zuid-Korea. Beeld AP
De Noord-Koreaanse grens, gezien vanuit Zuid-Korea.Beeld AP

De tweede raketlancering door Noord-Korea in een paar dagen tijd heeft het gevaar onderstreept dat uitgaat van het bewapeningsprogramma van het land, stelt het Amerikaanse leger donderdag in reactie op de lancering. De Zuid-Koreaanse legertop meldde eerder dat Noord-Korea opnieuw een raket had afgevuurd. Volgens Amerikaanse militaire inlichtingenbronnen waren het twee raketten.

Naast de Verenigde Staten heeft ook de Zuid-Koreaanse Nationale Veiligheidsraad diepbezorgd gereageerd op de raketlanceringen door het Noorden. De Amerikanen hebben laten weten dat zij met hun bondgenoten Zuid-Korea en Japan de situatie blijven observeren en in overleg blijven. Details over de Noord-Koreaanse raketlancering zijn verder nog niet voorhanden, heeft een Amerikaanse regeringsfunctionaris laten weten.

De gezamenlijke stafchefs van het Zuid-Koreaanse leger meldden donderdag dat Noord-Korea een niet nader geïdentificeerd object hebben gelanceerd vanaf de oostkust en dat het object in zee zou zijn neergekomen. Eerder waarschuwde de Japanse kustwacht er ook al voor dat mogelijk een raket was afgevuurd vanuit de stalinistisch geleide Volksrepubliek.

Het Japanse ministerie van Defensie zei dat het projectiel niet in Japanse territoriale wateren terecht is gekomen. Eerder waarschuwde de Japanse kustwacht schepen in de zone dat die uit de buurt moeten blijven van in zee gevallen objecten. “De lancering bedreigt de vrede en stabiliteit van ons land en de regio, en was een duidelijke schending van de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties”, zei de Japanse premier Yoshihide Suga in een reactie.

Dit weekend vuurde Noord-Korea vanaf zijn westkust al enkele korteafstandsraketten af. Naderhand bleek het om kruisraketten te gaan. Aanvankelijk werd die lancering gezien als een mogelijke provocatie richting Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Achteraf werd duidelijk dat het waarschijnlijk ging om een test van de Noord-Koreaanse wapensystemen, die onder de regels van de VN-Veiligheidsraad ook gewoon is toegestaan. De Verenigde Staten en Zuid-Korea reageerden toen nog stoïcijns op de eerste raketlancering door Noord-Korea sinds het presidentschap van Joe Biden in de VS.

De Amerikanen lieten weten nog altijd open te staan voor de dialoog met Noord-Korea, hetgeen het regime van Kim Jong-un voorlopig weigert. De voormalige president Donald Trump had wel geregeld contact met Kim Jong-un, maar de toenadering liep stuk op de eis van de VS om het nucleaire programma te ontmantelen. Daar zag Kim niets in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden