IranNucleaire veiligheid

VS: Alle sancties tegen Iran weer van kracht

Een vrouw loopt langs een muurschildering op de voormalige Amerikaanse ambassade in Teheran.Beeld AFP

De VS en Europa staan recht tegenover elkaar als het gaat over Iran. Washington wil nu weer sancties instellen. 

De Verenigde Staten hebben zaterdag aangekondigd dat alle VN-sancties tegen Iran weer van kracht zijn. Maar de andere landen in de VN-Veiligheidsraad, ook de Amerikaanse bondgenoten, zijn het hier niet mee eens. Zo dreigt de ruzie over het nucleaire akkoord met Iran de VS nog verder te verwijderen van de internationale gemeenschap.

Ook economische sancties worden aangescherpt

Volgens het akkoord zal in oktober het wapenembargo tegen Iran aflopen. De VS willen nu zorgen dat dit wordt verlengd en dat ook economische sancties worden aangescherpt. “In overeenstemming met onze rechten zijn we het proces begonnen om vrijwel alle eerder gestopte VN-sancties te herstellen”, verklaarde minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo. “De wereld zal als gevolg daarvan veiliger worden.”

De regering van president Donald Trump liet weten dat vanaf zaterdagavond de zogeheten ‘snapback’ in werking treedt. Dat is een terugvaloptie in de deal met Iran waarmee eerdere sancties, die inmiddels versoepeld zijn, weer van kracht worden. De landen die het akkoord in 2015 sloten met Iran – China, Rusland, de VS, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië – hielden met de snapback druk op de ketel.

‘De slechtste deal ooit’

Maar in 2018 trok Trump de VS terug uit het akkoord met Iran, volgens hem ‘de slechtste deal ooit’. Daarmee verspeelde hij volgens de andere landen ook het recht om op basis van het akkoord nog sancties in te stellen. De VS vinden echter dat zij dit recht nog altijd hebben, als een van de ondertekenaars.

Maandag maakt Washington naar verwachting bekend hoe het de sancties wil afdwingen. Waarschijnlijk zullen bedrijven die zich er niet aan houden, ook geen zaken meer kunnen doen in de VS. Volgens Pompeo staat Washington klaar om ‘consequenties op te leggen’ aan landen die niet meewerken.

Europese landen willen de nucleaire deal met Iran in stand houden

China en Rusland leggen de Amerikaanse opstelling naast zich neer, maar ook de Europese partners verzetten zich. Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië stuurden vrijdag al een brief naar de voorzitter van de Veiligheidsraad, waarin ze waarschuwden voor het verwachte Amerikaanse besluit. Dat is volgens hen niet legaal en dus is er geen basis voor sancties. De Europese landen willen de nucleaire deal met Iran in stand houden.

President Trump spreekt dinsdag de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Verwacht wordt dat hij daar opnieuw hard zal uithalen naar Iran. Dat land dreigde zaterdag wraak te nemen voor de dood van een belangrijke Iraanse generaal door een Amerikaanse luchtaanval eerder dit jaar. Trump zei dat de VS ‘duizend maal’ harder zullen terugslaan als Amerikanen worden getroffen door Iran.

Sinds de VS uit het akkoord zijn gestapt, heeft Iran de productie van splijtstof opgevoerd. Het Internationaal Atoomagentschap IAEA maakte begin september dat de hoeveelheid verrijkt uranium tien keer groter is dan is toegestaan volgens de afspraken. Iran stemde wel toe in inspecties van een geheime locatie door het agentschap.

Lees ook: 

Na zijn diplomatieke nederlaag in de Veiligheidsraad heeft Trump het opnieuw op Iran gemunt

De Amerikaanse regering van president Donald Trump wil het Iraanse regime isoleren, maar staat met dat standpunt steeds meer zelf alleen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden