Oud-leerling

Vrouw (28) had uitgewerkt plan voor fatale schietpartij Nasvhille

null Beeld ANP / EPA
Beeld ANP / EPA

De 28-jarige Audrey Hale, die op een basisschool in Nashville zes mensen doodschoot, onder wie drie kinderen van 9 jaar oud, had een gedetailleerd plan van aanpak. De politie heeft dat plan, een plattegrond van de school en een manifest in haar woning gevonden.

Redactie Trouw

Over haar motief heeft de politie wel ‘een theorie’, maar op dit moment wordt daar nog geen uitspraak over gedaan.

Voormalige leerlinge

De schietpartij vond maandagochtend (lokale tijd) plaats op een christelijke basisschool in de Amerikaanse staat Tennessee. Hale was een voormalige leerlinge, al is niet duidelijk hoe lang zij er op school heeft gezeten. Ze ‘identificeerde zich als transgender’, aldus de politiekorpschef na vragen van verslaggevers. Meer is daar op dit moment niet over duidelijk.

Hale kwam het gebouw volgens de politie binnen door op een deur te schieten. Naast de drie jonge kinderen kwamen ook drie medewerkers van de school van 61 en 60 jaar oud om het leven. Verder raakte niemand gewond. De schutter werd ter plaatse door agenten doodgeschoten. Ze was gewapend met ‘minstens twee aanvalsgeweren en een pistool’. Van twee wapens is duidelijk dat de schutter deze legaal in haar bezit had.

Zeer gedetailleerde plattegrond

Uit het gevonden manifest maakt de politie op dat Hale op verschillende plekken schietpartijen had gepland en dat de school in Nashville slechts een van haar doelwitten was. De plattegrond van de school die werd gevonden, was zeer gedetailleerd, met informatie over de beveiliging en toegangswegen.

The New York Times schrijft dat het zeer zeldzaam is dat vrouwelijke schutters achter schietpartijen met meer dan vier slachtoffers zitten. Sinds 1966 gebeurde dat slechts vier keer. De Amerikaanse president Joe Biden heeft in reactie op de dodelijke schietpartij het Congres opgeroepen op te treden tegen wapengeweld, ‘omdat genoeg genoeg is’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden