Op deze dronebeelden zijn de ontplofte graansilo's te zien.

UpdatesExplosie Beiroet

Vrees voor veel daklozen Beiroet, Rode Kruis opent hulplijn

Op deze dronebeelden zijn de ontplofte graansilo's te zien.Beeld AP

Zeker 100 mensen zijn dinsdag om het leven gekomen door een enorme explosie in het havengebied van de Libanese hoofdstad Beiroet. Minstens 4000 mensen raakten gewond.

De Libanese hoofdstad Beiroet is dinsdag getroffen door een reusachtige explosie. De ontploffing vond plaats in het havengebied, dat voor een flink deel met de grond gelijk werd gemaakt, de ravage is enorm. De ziekenhuizen in de omgeving liggen overvol met slachtoffers. Regeringsleiders vanuit de hele wereld hebben hun medeleven betuigd en bieden hulp aan, Nederland stuurt een team van 67 brandweerlieden en politieagenten om te zoeken naar slachtoffers. Hoeveel mensen er nog vermist worden is onduidelijk. Op sociale media worden volop foto's van vermisten gedeeld, zoals op deze speciale Instagrampagina. Duizenden mensen zijn dakloos geworden, het Rode Kruis heeft gironummer 5125 geopend.

Onder de gewonden zijn voor zover bekend zes Nederlanders, vijf van hen zijn verbonden aan de Nederlandse ambassade in Beiroet. De vrouw van de Nederlandse ambassadeur ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

De enorme klap, die kwam aan het einde van de middag, was in grote delen van Beiroet te voelen en was te horen tot op het eiland Cyprus, zo’n 240 kilometer verderop in de Middellandse Zee. Het was de zwaarste explosie in Beiroet in jaren en de omvang kwam ook voor veel inwoners van de hoofdstad, die een geschiedenis heeft van aanslagen en jarenlang verwikkeld was in een burgeroorlog, als een schok.

‘Zelfs op tien kilometer afstand zijn gebouwen beschadigd'. Trouw sprak met Kareem Chehayeb (28), inwoner van Beiroet. Lees zijn verhaal hier.

Oranje rook vlak na de explosie in Beiroet.  Beeld TALAL TRABOULSI via REUTERS
Oranje rook vlak na de explosie in Beiroet.Beeld TALAL TRABOULSI via REUTERS

‘Het was een horrorshow’

Mensen op kilometers afstand werden omver geblazen. Gebouwen stortten in, balkons werden afgerukt en er sneuvelden veel ramen, waardoor glasscherven in het rond vlogen. Na de dreun stegen grote grijze en roodbruine rookwolken op boven de stad. “Het leek wel een nucleaire explosie”, vertelde Walid Abdo, een 43-jarige leraar in de wijk Gemayzeh, aan persbureau Reuters. Charbel Haj, die in de haven werkt, zei dat het begon met kleine knallen, als van rotjes, en dat daarna de grote klap kwam, waardoor hij omver werd geslagen. Zijn kleren waren gescheurd. “Het was een horrorshow, zoiets heb ik niet gezien sinds de burgeroorlog”, zegt inwoner Marwan Ramadan tegen persbureau AFP. Ramadan stond ongeveer 500 meter van de haven vandaan en werd omver geblazen door de explosie.

Wat is ammoniumnitraat?

Ammoniumnitraat is een belangrijke grondstof voor kunstmest. In combinatie met benzine of kerosine kan het ook als explosief gebruikt worden. De stof ontploft niet zomaar, maar als het ontploft is de klap groot. Hoe dat zit, legt wetenschapsredacteur Willem Schoonen hier uit.

Ook de dag na de explosie hangt er nog rook boven de haven. De straten liggen bomvol puin en beschadigde auto’s, gevels zijn volledig weggeblazen. Bij de ziekenhuizen - die al piepten en kraakten onder een grote hoeveelheid coronapatiënten - wachten mensen op nieuws over hun geliefden.

De exacte oorzaak is nog onduidelijk

Hoewel de toedracht nog wordt onderzocht, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken dat er mogelijk zo'n 2700 ton ammoniumnitraat is ontploft, dat nabij de haven lag opgeslagen. De explosie leek te zijn voorafgegaan door een brand. Volgens de minister van volksgezondheid vond de ontploffing plaats in een vuurwerkopslagplaats, maar volgens het hoofd van de douane ging het om een opslagloods voor chemicaliën. Er was ook sprake van een bergplaats voor explosieve stoffen die eerder in beslag waren genomen van een schip. Het havengebied werd afgezet door de veiligheidsdiensten.

Burgeroorlog en conflicten

De explosie is de zoveelste tegenslag voor Libanon, dat de afgelopen decennia te maken kreeg met een vijftien jaar durende burgeroorlog, herhaalde conflicten met Israël en allerlei intriges, politieke moorden en aanslagen. De explosie komt bovendien enkele dagen voordat het Libanon-tribunaal in Den Haag naar verwachting uitspraak doet over een zware autobomaanslag vijftien jaar geleden, waarbij toenmalig premier Rafik Hariri omkwam. Daarnaast loopt op dit moment aan Libanons zuidgrens de spanning weer op tussen buurland Israël en de sjiïtische strijdgroep Hezbollah, die een deel van het land in handen heeft. Maar Israël verklaarde desgevraagd dat het niks met de explosie te maken heeft.

Door de explosie is een groot deel van de haven verwoest.  Beeld AP
Door de explosie is een groot deel van de haven verwoest.Beeld AP
De ravage in de stad is enorm.  Beeld AFP
De ravage in de stad is enorm.Beeld AFP

Enkele uren na de ramp verzekerde de Libanese premier Hassan Diab dat de toedracht rond de ‘gevaarlijke loods’ zal worden onderzocht en dat de verantwoordelijken rekenschap zullen afleggen: “Degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, zullen ervoor boeten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden