Buitenlands beleid

Vorige maand nog president, straks in een Amerikaanse cel?

De voormalige Hondurese  president Juan Orlando Hernández na zijn arrestatie.  Beeld EPA
De voormalige Hondurese president Juan Orlando Hernández na zijn arrestatie.Beeld EPA

De VS vragen Honduras om de uitlevering van voormalig president Hernández. Sinds een maand heeft Amerika eindelijk een land om mee samen te werken in Centraal-Amerika.

Seije Slager

Vorige maand sliep Juan Orlando Hernández nog in het presidentieel paleis van Honduras, volgende maand misschien in een Amerikaanse cel. En dat heeft hij dan toch vooral aan zichzelf te wijten. Hernández loodste immers ooit een wetswijziging door het parlement, die de uitlevering aan Amerika regelde van Hondurezen die verdacht worden van drugssmokkel.

Al een paar weken nadat zijn presidentschap eindigde, vroegen de Amerikanen om zijn uitlevering. Hernández zou zijn politieke opmars (hij was eerst congreslid, toen parlementsvoorzitter en tussen 2014 en 2022 president) gefinancierd hebben met drugsgeld. In ruil zou hij een oogje hebben toegeknepen. Zijn broer zit in de VS al een levenslange straf voor drugssmokkel uit.

Migranten tegenhouden

Extra wrang voor Hernández is dat hij, nog los van die uitleveringswet, de afgelopen jaren goed samenwerkte met Amerika. Het kleine centraal-Amerikaanse land Honduras is zeer afhankelijk van de grote noorderbuur. En zeker tijdens de Trump-jaren was het helder wat je als Hondurees president moest doen om Amerika te vriend te houden: migranten tegenhouden die naar Amerika willen.

Want de afhankelijkheid is asymmetrisch, maar wel degelijk wederzijds. Amerika kan de enorme aantallen asielzoekers aan de zuidgrens nauwelijks verwerken. Van de 1,6 miljoen migranten zonder verblijfsvergunning die de VS in 2021 bij de grens aanhield, kwamen er 608.000 uit Mexico, en maar liefst 684.000 uit de drie kleine centraal-Amerikaanse landen die samen de ‘noordelijke driehoek’ vormen: El Salvador, Guatemala en Honduras.

Maar inmiddels zit er zowel in de VS als in Honduras een nieuwe president, en dat betekent dat de onderlinge verhouding ook van karakter veranderd is. Joe Biden werd immers verkozen op de belofte om een humaner asielbeleid te voeren dan zijn voorganger Trump. Zijn recept voor het verminderen van de migratie is het aanpakken van de ‘onderliggende oorzaken’ in Centraal-Amerika zelf.

Gerespecteerde anti-corruptie aanklager ontslagen

Daarvoor stelde zijn regering vorig jaar een plan op, dat voorziet in grootschalige financiële hulp voor allerlei ‘pijlers’, zoals het tegengaan van bendegeweld, corruptiebestrijding en economische ontwikkeling. Dat klinkt allemaal mooi, maar in de praktijk komt er weinig van terecht. Want overal waar Amerika die strategie zou willen uitvoeren, zijn leiders aan de macht die Amerika eigenlijk niet met dat geld vertrouwt.

In El Salvador zit Nayib Bukele, een flamboyante rechtspopulist die de bitcoin als officieel betaalmiddel invoerde, en als hobby heeft om tegen Amerika uit te varen op sociale media. In Guatemala ontving president Alejandro Giammattei de Amerikaanse vice-president Kamala Harris met veel égards, om niet lang daarna een gerespecteerde anti-corruptie aanklager te ontslaan.

Maar sinds kort heeft Amerika in Honduras eindelijk een bondgenoot gevonden om op te bouwen. Het is nooit eerder vertoond dat Amerika de verkiezing van een socialist genaamd Castro toejuichte, maar Kamala Harris kwam zelfs persoonlijk naar de inauguratie van Xiomara Castro, die de verkiezingen won op een zeer links programma, maar die ook samen wil werken met de VS.

Ze zal ongetwijfeld beloond worden voor die constructieve houding. De Amerikanen zullen bovendien hopen dat van de vervolging van Hernández een waarschuwing uitgaat naar de andere leiders in de regio: let op, we belonen niet alleen, maar straffen ook.

Lees ook:

In de nieuwe migratiecrisis lijkt Bidens beleid verdacht veel op dat van Trump

Bij het tegenhouden van Haïtiaanse asielzoekers aan de zuidgrens valt president Biden terug op beleid dat hij van Donald Trump erfde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden