Ballingschap

Voormalige Spaanse koning Juan Carlos blijft voorlopig in Abu Dhabi

De voormalige Spaanse koning Juan Carlos (links) bezoekt een tenniswedstrijd in de Golfstaat Abu Dhabi in 2021. Beeld AFP
De voormalige Spaanse koning Juan Carlos (links) bezoekt een tenniswedstrijd in de Golfstaat Abu Dhabi in 2021.Beeld AFP

De voormalige Spaanse vorst Juan Carlos zet zijn zelfverkozen ballingschap in Abu Dhabi voorlopig voort, al wil hij af en toe wel naar Spanje komen.

Jurriaan van Eerten

De koning komt niet terug. Althans, voorlopig zal hij niet meer in Spanje wonen. Dat was de strekking van de brief die Juan Carlos I – koning van Spanje van 1975 tot en met 2014 – aan zijn zoon stuurde vanuit Abu Dhabi. Nadat vorige week bekend werd dat justitie de onderzoeken vanwege corruptieschandalen tegen Juan Carlos staakte, kon de gevallen vorst uit zijn Arabische ballingschap terugkeren. De grote vraag in Spanje was: komt hij nu echt terug?

“Ik heb gemoedsrust gevonden, vooral voor deze periode van mijn leven”, schrijft Juan Carlos aan zijn zoon, de huidige Spaanse koning Felipe VI. De brief werd maandagavond via Spaanse media openbaar gemaakt. Maar, zo schrijft hij, het zal niet betekenen dat hij nooit meer voet op Spaanse grond zet. “Ik zal frequent terugkeren naar Spanje, dat ik altijd in mijn hart draag.”

Aanvankelijk geliefd

Een groot deel van zijn koningschap was Juan Carlos geliefd onder Spanjaarden, mede door zijn steun aan de transitie naar democratie. Na de millenniumwisseling ontstonden de eerste scheuren in de relatie tussen koning en zijn onderdanen, met kritiek op zijn luxe levensstijl en zijn faam als ‘playboy’.

Echt mis ging het toen Juan Carlos ervan verdacht werd tientallen miljoenen dollars te hebben aangenomen van Saudi-Arabië, voor de aanbesteding van een hogesnelheidslijn naar Mekka aan Spaanse bedrijven. De Spaanse justitie opende een onderzoek naar belastingfraude en corruptie – de zaken die ze nu heeft laten vallen. Daarnaast loopt er nog een zaak bij een Britse rechtbank van zijn ex-minnares Corinna Larsen, voor doodsbedreigingen en spionage door de Spaanse inlichtingendiensten. Maar het is zeer de vraag of Spanje hem bij veroordeling zou uitleveren.

Comfortabel maar eenzaam

Dat Juan Carlos het zich intussen comfortabel had gemaakt in ballingschap, waar hij in augustus 2020 naartoe vertrok, was al bekend. Vorig jaar doken foto’s op waarin hij blozend van gezondheid aan tafel zat met de kroonprins van het emiraat, in diens weelderige achtertuin. Zijn dochters zouden hem maandelijks bezoeken.

Maar volgens kennissen vreet de eenzaamheid aan de 84-jarige en wil hij eigenlijk terugkeren. Als dat klopt, dan zal de keuze om in Abu Dhabi te blijven hem zijn ingefluisterd door zijn zoon, om het Spaanse koningshuis niet verder te schaden. Want vooralsnog is Felipe VI, samen met zijn vrouw Letizia, relatief smetteloos uit de rits van schandalen rondom zijn vader gekomen. “Ik ben mij bewust van het belang voor de publieke opinie van gebeurtenissen uit het verleden in mijn privéleven”, schrijft Juan Carlos aan zijn zoon.

Lees ook:

Juan Carlos’ mythe ligt in duigen. Zal de Spaanse kroon overleven?

De helft van de Spanjaarden wil af van het koningshuis, de andere helft is juist koningsgezind. Portret van twee families.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden