Vaticaan

Voormalig Vaticaans topbankier veroordeeld voor witwassen en verduistering

Angelo Caloia (l), ex-hoofdbankier van de Vaticaanse bank, hoort zijn vonnis aan. Beeld REUTERS
Angelo Caloia (l), ex-hoofdbankier van de Vaticaanse bank, hoort zijn vonnis aan.Beeld REUTERS

De 81-jarige Angelo Caloia, ex-hoofdbankier van de Vaticaanse bank, is veroordeeld voor het witwassen en verduisteren van minstens 19 miljoen euro. Hij krijgt een gevangenisstraf van acht jaar en elf maanden en een geldboete. Die uitspraak deed het tribunaal van de Vaticaanse staat.

Proxy_Sieme Proxy_de Wolf

Caloia stond van 1999 tot 2009 aan het hoofd van het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), zoals de Vaticaanse bank formeel heet. Hij ondernam zijn verduisteringspraktijken tussen 2002 en 2007, samen met advocaten en adviseurs van de bank, Gabriele Liuzzo (97) en zijn zoon Lamberto Liuzzo (55). Ze verkochten Vaticaanse eigendommen tegen een prijs die ver onder hun marktwaarde ligt. Het verschil sluisden ze via een ingewikkelde constructie door naar een eigen rekening.

Celstraf en geldboete

Lamberto Liuzzo hielp met het deels witwassen van de bedragen in Zwitserland. Hij krijgt vijf jaar en twee maanden celstraf en een boete van achtduizend euro. Zijn vader Gabriele is net als Angelo Caloia veroordeeld voor acht jaar en elf maanden cel. Zij krijgen allebei ook een geldboete van 12.500 euro. De drie ontkennen hun betrokkenheid bij de zaak, die in 2018 begon. Caloia’s advocaat heeft laten weten dat hij in hoger beroep gaat.

De Vaticaanse bank wordt al lang geplaagd door financiële schandalen. In september vorig jaar nam de hooggeplaatste kardinaal Giovanni Angelo Becciu ontslag wegens betrokkenheid bij een financieel schandaal. Paus Franciscus wil van de fraudeproblematiek af. Hij richtte in 2013 een commissie van deskundigen op om de financiële en administratieve structuren van de Heilige Stoel te hervormen.

Lees ook:

Waarom het paus Franciscus maar niet lukt de Vaticaanse financiën op orde te krijgen

Een onroerendgoedtransactie van 200 miljoen dollar, beschuldigingen van corruptie en een vermeend failliet. Opnieuw is het Vaticaan in het nieuws vanwege financiële schandalen. ‘Het is knettergek.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden