Tegenslag
Voor het eerst in vijf jaar uitbraak ‘wilde’ polio in Afrika
Voor het eerst in vijf jaar is er een nieuwe uitbraak van wilde polio op het Afrikaanse continent. De WHO wil een verdere verspreiding van het virus zo snel mogelijk indammen.
De Wereldgezonheidsorganisatie (WHO) maakte vrijdag bekend dat de autoriteiten in Malawi een uitbraak van ‘wilde’ polio - de originele vorm van het virus - hebben geconstateerd, nadat het virus werd ontdekt bij een driejarig meisje in de hoofdstad Lilongwe.
Het is de eerste keer in vijf jaar dat er een uitbraak van wilde polio is vastgesteld op het Afrikaanse continent; een tegenslag in de strijd om de variant wereldwijd uit te bannen.
Het wilde poliovirus is alleen nog endemisch in Afghanistan en Pakistan - volgens de WHO blijkt uit laboratoriumonderzoek dat de besmetting in Malawi gerelateerd is aan de variant die momenteel rondgaat in Pakistans Sindh-provincie. Hoe het virus in Malawi terecht is gekomen is niet bekend.
De WHO heeft aangekondigd een team naar Malawi te sturen om de autoriteiten bij te staan in hun poging een verdere verspreiding van het virus in te dammen, onder andere door de vaccinatiegraad van polio in het gebied te verhogen.
“Elk geval van wilde polio is een ernstige zaak, en we zullen alle middelen inzetten om de respons van het land bij te staan”, aldus Modjirom Ndoutabe, de polio-coördinator namens de WHO in het gebied.
Polio is een erg besmettelijke ziekte die in ernstige gevallen kan leiden tot een verlamming of de dood. Sinds 1950 bestaat er een vaccin tegen, waardoor het virus op de meeste plekken ter wereld is uitgeroeid. De WHO had als doel gesteld het virus voor 2000 wereldwijd uit te bannen, maar vooralsnog is dat niet gelukt.
Lees ook:
Nooit helemaal verlost van polio
“Van Bakel, zit je weer te knoeien?”, klonk het als Gerard van Bakel met rechts probeerde te schrijven. Hij behoorde in 1956 tot de laatste grote groep Nederlanders die tijdens een polio-epidemie werden geïnfecteerd. Zijn rechterarm en schouder raakten aangetast.