Dinosaurus

Voor het eerst in Europa skelet van T. Rex onder de hamer

Een foto van het skelet van de Tyrannosaurus Rex die door het Zwitserse veilinghuis Koller onder de hamer gaat. Beeld AFP
Een foto van het skelet van de Tyrannosaurus Rex die door het Zwitserse veilinghuis Koller onder de hamer gaat.Beeld AFP

Voor het eerst wordt in Europa een skelet van een Tyrannosaurus rex geveild, heeft het Zwitserse veilinghuis Koller bekendgemaakt. De dinosaurus, die ongeveer 67 miljoen jaar geleden leefde, is bijna 4 meter hoog en ruim 11,5 meter lang. Het fossiel moet volgens een voorzichtige schatting 6 tot 8 miljoen euro opbrengen. De veiling is 18 april.

Redactie Trouw

Het skelet, dat luistert naar de naam Trinity, “is een van de spectaculairste nog bestaande T. Rex-skeletten, een goed geconserveerd en schitterend gerestaureerd fossiel”, zo het veilinghuis in Zürich. Het is pas de derde keer dat een Tyrannosaurus onder de hamer gaat.

Meer dan de helft van Trinity is samengesteld uit de botten van drie verschillende Tyrannosaurus-exemplaren die tussen 2008 en 2013 zijn gevonden in de noordwestelijke staten Montana en Wyoming, in de Verenigde Staten, zo staat in de verkoopcatalogus.

Tot nu toe zijn wereldwijd slechts 32 volwassen Tyrannosauriërs gevonden, blijkt uit een studie die in 2021 in het wetenschappelijke tijdschrift Nature werd gepubliceerd. De Tyrannosaurus rex is een van de grootste roofdieren die op aarde heeft geleefd.

In oktober 2020 bracht het skelet van een T. Rex in New York bij een veiling nog een recordbedrag van 31,8 miljoen dollar (27 miljoen euro) op. (ANP)

Lees ook:

De handtekening van Darwin is een miljoen waard

Een briefje met daarop de handtekening van Charles Darwin ging eind vorig jaar onder de hamer bij veilinghuis Sotheby’s.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden