Eenheidsregering Israël

Voor het eerst heeft Israël een minister met Ethiopische roots

Pnina Tamano-Shata is de eerste minister in Israël van Ethiopische afkomst.Beeld EPA

Pnina Tamano-Shata werd in Israel zondag de eerste minister van Ethiopische afkomst. Een belangrijke mijlpaal voor de gediscrimineerde Ethiopische gemeenschap.

Zondag 17 mei zal in Israël niet alleen de geschiedenisboeken ingaan als de dag waarop de noodregering van Benjamin Netanyahu en Benny Gantz officieel aantrad, maar ook als de dag waarop het land voor het eerst een minister kreeg die in Ethiopië werd geboren.

Het gaat om de 39-jarige Pnina Tamano-Shata, momenteel parlementslid voor Yesh Atid, een van de partijen die onder Gantz samenwerkte in de coalitie Blauw-Wit. Tamano-Shata treedt aan als de nieuwe minister van immigratie. Het is een belangrijk moment voor de Ethiopische gemeenschap, die de laatste jaren steeds vaker in opstand komt tegen discriminatie en politiegeweld.

In Israël wonen ongeveer 140.000 mensen van Ethiopische afkomst. In de jaren tachtig en negentig voerden het Israëlische leger en de veiligheidsdiensten verschillende operaties uit om Joden die in Ethiopië vervolgd werden, per vliegtuig naar Israël te krijgen. Met haar vader en vijf broers vluchtte Tamano-Shata als driejarig meisje te voet van haar geboortedorp Wuzaba naar Soedan. Vanaf daar konden ze met behulp van een luchtbrug naar Is-raël komen.

Tamano-Shata studeerde rechten en voerde jarenlang actie tegen discriminatie en racisme. In 2012 werd ze verkozen in het Israëlische parlement. Ze verloor haar zetel in de Knesset in 2015, toen haar partij minder stemmen kreeg dan verwacht, maar keerde in 2018 terug in de Israëlische politiek.

Tegen de Israëlische krant Maariv zei Tamano-Shata dat ze trots is op haar nieuwe rol als minister. “Het is een mijlpaal, en een manier om de cirkel te sluiten”, zei ze. “Van dat driejarige meisje dat zonder moeder te voet door de woestijn naar Israël emigreerde; naar opgroeien in Israël en de strijd die ik voerde, en nog steeds voer, voor de gemeenschap, integratie en de acceptatie van de ander en tegen discriminatie en racisme; tot aan mijn publieke missie binnen en buiten de muren van de Knesset en vandaag tot aan de status van minister van immigratie.”

Ze noemde haar nieuwe taak ‘een grote nationale missie’ en beloofde te zullen werken ‘met toewijding en trouw, om elke immigrant, kind of volwassen, zich thuis te laten voelen vanaf de allereerste minuut’.

Nieuwe eenheidsregering Israël

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu presenteerde zondag zijn nieuwe eenheidsregering aan het parlement. De regering, gebaseerd op een akkoord tussen de rechtse Netanyahu en zijn linkse rivaal Benny Gantz, moet Israël door de coronacrisis loodsen. Netanyahu, tegen wie binnenkort een corruptieproces begint, wordt de eerste anderhalf jaar premier, Gantz de tweede anderhalf jaar. Het akkoord stuitte de afgelopen dagen op verzet in Netanyahu’s Likud-partij, omdat die aanvankelijk betrekkelijk weinig ministersposten kreeg. De premier heeft daarom enkele nieuwe portefeuilles gecreëerd, zoals ‘gemeenschapsontwikkeling’ en ‘hoger onderwijs en waterbronnen’. Het wordt hierdoor het omvangrijkste kabinet in de Israëlische geschiedenis, met 36 ministers en 16 onderministers.

Lees ook: 

Hoe Israël in zeventig jaar uitgroeide tot een multiculturele hutspot

Israël is zeventig jaar jong. In die korte tijd groeide het blanke ‘westerse’ landje uit tot een multiculturele hutspot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden