Toerisme

Voor een paar tientjes naar Saudi-Arabië? Riyadh hoopt Europese budgettoeristen te lokken

Een van de trekpleisters die prominent figureert in toeristische campagnes is Madain Saleh, een rotsstad van de Nabateeërs. Beeld AFP
Een van de trekpleisters die prominent figureert in toeristische campagnes is Madain Saleh, een rotsstad van de Nabateeërs.Beeld AFP

Saudi-Arabië wil geld verdienen aan toerisme. Het land heeft nu de Europese budgetreiziger in het vizier.

Isabel Bolle

Europese toeristen die slechts een paar tientjes willen besteden aan een vlucht, komen vaak op dezelfde plekken uit: de stranden van Ibiza, Kos en Bulgarije zijn al jaren populair onder de doorgewinterde budgettoerist. Vanaf eind dit jaar kunnen ze hun grenzen verleggen. Althans, Saudi-Arabië hoopt dat ze dat doen.

De Hongaarse budgetmaatschappij Wizz Air vliegt straks vanuit elf Europese steden op de Saudische luchthavens van Riyadh, Jeddah en Dammam. Dat heeft de Saudische toerismeautoriteit bekendgemaakt.

De goedkoopste tickets gaan voor 55 euro over de toonbank, een stuk minder dan de honderden euro’s die andere luchtmaatschappijen rekenen voor de reis. De eerste vluchten, vanuit Boedapest en Boekarest, vertrekken volgende week al. Daarna volgen steden als Rome, Wenen en Larnaca op Cyprus.

Pretpark op een boorplatform

Saudi-Arabië opende pas enkele jaren terug de deuren voor buitenlandse toeristen. Voor die tijd waren visa voornamelijk voorbehouden aan zakenmensen, expats en pelgrims. Sinds de lancering van ‘Visie 2030’, de plannen om de Saudische economie minder afhankelijk te maken van de olie-industrie, is er vol ingezet op het toerisme.

Het land geeft miljoenen uit aan buitenlandse reclamecampagnes, die de focus leggen op luxe resorts aan de Rode Zee, historische trekpleisters zoals Madain Saleh, de oude rotsstad van de Nabateeërs, en nog niet afgeronde megaprojecten zoals The Rig, een feestlocatie met hotel en pretpark op een boorplatform.

Mensenrechtenorganisaties zoals Human Rights Watch ergeren zich aan deze campagnes, die door de Saudische staat zouden worden gebruikt om het imago van het land op te schonen en de aandacht af te leiden van mensenrechtenschendingen, zoals de willekeurige opsluiting van activisten en minderheden, en de Saudische bombardementen in Jemen.

WK in Qatar

De grote bedragen die in toeristische campagnes worden gepompt, lijken effect te hebben. Volgens de Britse World Travel and Tourism Council zal de Saudische toerismesector de komende tien jaar met zeker 11 procent groeien. De Saudische regering heeft aangekondigd een ‘renaissance’ in de sector te willen zien en zet alle zeilen bij.

Zo ligt er het plan om het WK in buurland Qatar aan te grijpen om voetbalfans te verleiden de grens over te steken. Iedereen met een kaartje voor een WK-wedstrijd krijgt zonder problemen een visum voor twee maanden voor Saudi-Arabië, maakte het ministerie van buitenlandse zaken deze week bekend.

Er bestaat een kans dat een aantal voetbalfans sowieso moet uitwijken naar Saudi-Arabië, omdat er in Qatar mogelijk te weinig hotelkamers zijn om iedereen te herbergen. De autoriteiten van Qatar hebben al aangekondigd tijdens het WK dagelijkse shuttlevluchten in te stellen om het voor fans mogelijk te maken heen en weer te pendelen tussen hotels in Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit, en voetbalstadions in Qatar.

Lees ook:

Iran hoopt honderdduizend voetbalfans te ontvangen tijdens het WK in buurland Qatar

Honderdduizenden voetbalfans zullen eind dit jaar naar Qatar afreizen voor het WK. Iran hoopt een toeristisch graantje mee te pikken.

In Jeddah staan honderdduizenden zomaar op straat door de toekomstplannen van de kroonprins

Tientallen woonwijken gaan tegen de vlakte om plaats te maken voor een chic nieuw centrum. Bewoners worden soms pas een dag voordat hun huis wordt gesloopt, gewaarschuwd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden