Europese Commissie

Von der Leyen mag met de Europese Commissie aan de slag na moeizame aanloop

Ursula von der Leyen, als voorzitter van de Europese Commissie de opvolger van Jean-Claude Juncker. Beeld Getty Images
Ursula von der Leyen, als voorzitter van de Europese Commissie de opvolger van Jean-Claude Juncker.Beeld Getty Images

De vraag lijkt vooral hoe groot de meerderheid zal zijn in het Europees Parlement, bij de stemming van woensdag. Zeker lijkt dat de nieuwe Europese Commissie komend weekend kan starten.

Christoph Schmidt

Na bijna vijf wiebelige maanden, vol twijfels over de nieuwe Europese Commissie, wordt de stemming van woensdag een anticlimax. Naar verwachting zal een gerieflijke meerderheid van het Europees Parlement steun uitspreken voor het gehele team onder voorzitterschap van de Duitse Ursula von der Leyen, de eerste vrouw op die positie.

Daarmee kan de commissie, met Frans Timmermans nog steeds stationair in tweede positie, op 1 december aan de slag. Dat is één maand later dan de bedoeling was. Het parlement keurde tijdens hoorzittingen het recordaantal van drie kandidaat-Eurocommissarissen af, nadat Von der ­Leyen op 16 juli al haar allereerste hachelijke momenten meemaakte. In Straatsburg kreeg ze toen 383 Europarlementariërs achter haar voordracht als voorzitter, slechts negen meer dan ze nodig had.

Vingers op het ‘+’-knopje

Nu kan ze met een geruster gevoel plaatsnemen op dezelfde stoel in Straatsburg. “Ik verwacht een duidelijke meerderheid voor Von der ­Leyen”, zei dinsdag Manfred Weber, de christen-democratische voorman in het parlement. De Beierse CSU’er deed als spitskandidaat bij de Europese verkiezingen een vergeefse gooi naar het commissievoorzitterschap. Zijn Europese Volkspartij zal vóór de nieuwe commissie stemmen, omdat Von der Leyen (CDU) ook tot die familie behoort. Ook het liberale Renew en de so­ciaal-democraten zullen, de gebruikelijke dissidenten daargelaten, met hun vingers op het ‘+’-knopje drukken. De sociaal-democratische groepsvoorzitter Iratxe García Pérez onderstreepte dat de nieuwe commissie ‘de progressiefste van de laatste tijd’ zal zijn, niet alleen vanwege de negen sociaal-democratische Eurocommissarissen, maar ook vanwege het beleidsprogramma.

Co-voorzitter Philippe Lamberts van de Europese Groenen adviseerde zijn partijgenoten zich van stemming te onthouden. Hij ziet bij Von der ­Leyen een verschil met voorganger ­Jean-Claude Juncker, die zelden blijk gaf van een warm kloppend klimaathart. Maar hij vindt Von der Leyens toezeggingen daarover toch te vaag. “We zijn sceptisch, maar ook weer geen nee-zeggers”, aldus Lamberts.

Weber, de grootste verliezer van de mislukte spitskandidatencampagne van dit jaar, beet aan de vooravond van het tijdperk-Von der Leyen nog één keer van zich af in een opiniestuk voor Politico Europe. Daarin doet hij vijf hervormingsvoorstellen, ook over zijn grootste grief: de verkiezing van de commissievoorzitter. “Europese burgers verdienen een kans om die te kiezen, zodat dit niet meer wordt bepaald via geheimzinnige machtsspelletjes achter gesloten deuren.”

Frans-Duits discussiestuk

Toeval of niet, zo’n hervormingsvoorstel staat ook in een kort Frans-Duits discussiestuk over een Conferentie over de Toekomst van Europa, dat dinsdag uitlekte. De Franse president Macron kwam in maart met dit idee. Op hun komende EU-top zouden de regeringsleiders over ruim twee weken een eerste discussie over zo’n conferentie moeten voeren, aldus het Frans-Duitse voorstel. De eerste fase, over die democratisering, zou al in de zomer afgerond moeten zijn. Daarna (tijdens het Duitse EU-voorzitterschap in de tweede helft van 2020) begint een moeilijkere fase, over nieuwe EU-beleidsprioriteiten. Burgers moeten in het proces een belangrijke stem krijgen, willen Berlijn en Parijs.

Lees ook:
Frans Timmermans niet, Ursula von der Leyen wel voorgedragen als EU-commissievoorzitter

Het is vaker gebeurd, en het gebeurt nu weer: de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt iemand met wie tijdens de verkiezingscampagne niemand rekening heeft gehouden.

Britse weigering kost Von der Leyen hoofdbrekens, nog voor ze is begonnen

Door de vervroegde parlementsverkiezingen op 12 december komen de Britten hun verplichting niet na om een Eurocommissaris te leveren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden