Von der Leyen: Geen rigide tijdschema voor EU-toetreding Oekraïne

Vlnr: Voorzitter Charles Michel van de Europese Raad, de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie na hun ontmoeting in Kiev.  Beeld AFP
Vlnr: Voorzitter Charles Michel van de Europese Raad, de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie na hun ontmoeting in Kiev.Beeld AFP

President Zelensky hoopt dat onderhandelingen dit jaar al zullen beginnen. Dat wordt lastig.

Christoph Schmidt

Met in de ochtend een luchtalarm als achtergrondgeluid ontving de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vrijdag in Kiev de EU-voorzitters Ursula von der Leyen (Commissie) en Charles Michel (Raad) voor de 24ste EU-Oekraïne-top. De bijeenkomst was vanuit de EU bezien bedoeld als steunbetuiging aan het Oekraïense verzet tegen de Russische invasiemacht. “De EU is Oekraïne, Oekraïne is de EU”, zei Michel na afloop.

Het land is sinds juni vorig jaar formeel kandidaat-lid en hoopt op een versnelde procedure voor toetreding. Zelensky sprak de hoop uit dat de formele onderhandelingen daarover nog dit jaar beginnen. Von der Leyen temperde die verwachting meteen. “Er zijn geen rigide tijdschema’s, maar doelen die men moet bereiken.”

Michel voegde daaraan toe dat de 27 regeringsleiders, die unaniem moeten instemmen met nieuwe stappen in het toetredingsproces, daarover pas in december een eerste gesprek hebben. Dat gebeurt na een nieuwe beoordeling door de Europese Commissie van Kievs inspanningen.

Nederland geldt als een van de terughoudendste landen als het gaat over een snelle toetredingsprocedure voor Oekraïne. “Er is een proces en dat kost tijd”, zei premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. “Tegelijk moet je Oekraïne serieus nemen. Je ziet dat Zelensky bezig is met het aanpakken van corruptie.”

Lees ook:
EU tempert Kievs hoop op snelle toetreding

Nog niet eerder vond er een EU-top plaats in een land in oorlog. De EU-Oekraïne-top van vrijdag is ‘een signaal aan de wereld’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden