UpdateProtest tegen politiegeweld

Volledige mobilisatie nationale garde in Minnesota en Ohio vanwege rellen

De politie zet traangas in om betogers uit elkaar te drijven tijdens een demonstratie in Minnesota.  Beeld AFP
De politie zet traangas in om betogers uit elkaar te drijven tijdens een demonstratie in Minnesota.Beeld AFP

In de Amerikaanse staten Minnesota en Ohio wordt de nationale garde volledig gemobiliseerd, vanwege rellen en plunderingen na de dood van George Floyd. De zwarte Amerikaan overleed nadat hij hardhandig was gearresteerd in de stad Minneapolis.

In diverse Amerikaanse steden als New York, Detroit en Washington leidde het gefilmde incident tot soms gewelddadige protesten. Behalve de noodtoestand, kondigde burgemeester Ted Wheeler van Portland ook een nachtelijk uitgaansverbod af. “Plunderingen en brandstichtingen zijn geen middel om te gebruiken voor veranderingen, maar gewoon walgelijk”, verklaarde hij via Twitter.

De politie in Los Angeles heeft meer dan 500 arrestaties verricht toen protesten tegen politiegeweld escaleerden. Demonstranten sloegen ruiten in, plunderden winkels en staken zeker twee politievoertuigen in brand, bericht de krant Los Angeles Times.

De gouverneur van Minnesota heeft na nachtenlange rellen toestemming gegeven voor de “volledige mobilisatie” van de nationale garde. Het gaat om de grootste mobilisatie van de gardisten in de geschiedenis van de staat.

“Deze stap is nooit eerder gezet in de 164-jarige geschiedenis van de nationale garde van Minnesota”, zei gouverneur Tim Walz op een persconferentie. Hij zei dat geen enkele burgemeester in het land zelf de middelen heeft om tegenwicht te bieden aan georganiseerde pogingen de samenleving te ontwrichten.

Ook de gouverneur van Ohio, Mike DeWine, gaf toestemming voor het mobiliseren van de nationale garde. In Columbus, de hoofdstad van de staat Ohio, is tevens een avondklok ingesteld om rellen te voorkomen. “Helaas is er een relatief klein aantal gewelddadige personen die een specifieke bedreiging vormt en een reële bedreiging voor onze wetshandhavers en de veiligheid van mensen in Columbus en Franklin County”, zei DeWine.

De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat staten en steden veel harder moeten optreden tegen relschoppers. Hij waarschuwt dat de landelijke overheid anders in actie komt en het leger kan inzetten. “Progressieve gouverneur en burgemeesters moeten VEEL harder optreden. Anders komt de federale overheid in actie om te doen wat nodig is, onder meer door de grenzeloze macht van ons leger in te zetten en veel arrestaties te verrichten”, schreef de president in een bericht op berichtensite Twitter.

Ook in de stad Atlanta zullen ongeveer 500 leden van de Nationale Garde worden ingezet om mensen en eigendommen te beschermen, schreef gouverneur Brian Kemp zaterdagochtend op Twitter. Volgens berichten in de media had de burgemeester van Atlanta, Keisha Bottoms, gevraagd om de maatregel na de gewelddadige protesten die volgden op de dood van de zwarte George Floyd. Demonstranten bestormden vrijdag onder meer het hoofdkantoor van CNN. De zender toonde livebeelden van het eigen hoofdkwartier, die lieten zien hoe demonstranten van buiten objecten naar politieagenten bij de ingang van het gebouw gooiden. Op de website van de lokale omroep WRCB TV werd een foto van een brandende auto getoond.

Vrijdagnacht beklommen betogers het CNN-logo bij het hoofdgebouw van de tv-zender in Atlanta. Beeld AP
Vrijdagnacht beklommen betogers het CNN-logo bij het hoofdgebouw van de tv-zender in Atlanta.Beeld AP

‘Ongekende bedreiging’

In Washington verzamelden demonstranten zich buiten het Witte Huis en ondanks de avondklok gingen duizenden mensen de straat op in Minneapolis. Tim Walz, gouverneur van deze staat maakte bekend 1700 militairen gereed te houden om in te grijpen bij de protesten. “Onze staat verkeert in chaos”, aldus de gouverneur. Dit is “een ongekende bedreiging voor onze staat”.

“We proberen alle middelen die we hebben te gebruiken” omdat relschoppers “erop uit zijn om zoveel mogelijk schade aan te richten als ze kunnen”, zei de Tim Walz. Hij voegde eraan toe dat eerst de onrust moet worden beheerst voordat de gemeenschap in staat is om problemen aan te pakken, waaronder “ systemische ongelijkheden en discriminatie “die hebben geleid tot de dood van Floyd. “We moeten dit hoofdstuk eerst stoppen om bij het andere te komen.”

Directe aanleiding van de protesten is de dood van de 46-jarige George Floyd in Minneapolis. In een video is te zien hoe de zwarte man maandag bij zijn arrestatie in ademnood raakt door een knieklem van een witte politieagent. Floyd overleed aan de gevolgen daarvan in het ziekenhuis. De ontslagen politieagent Derek Chauvin werd vrijdagmiddag gearresteerd en beschuldigd van moord en doodslag.

Familie Floyd wil eigen autopsie

Zijn familie heeft zaterdag via hun advocaten aangekondigd een eigen autopsie op zijn lichaam laten uitvoeren. De familie vertrouwt de uitkomst van onderzoek door pathologen van justitie niet.

De gerechtelijke medici gaan er niet vanuit dat Floyd is gestikt maar dat hij is overleden aan een combinatie van factoren. Ze noemen andere gezondheidsproblemen in combinatie met druggebruik en de worsteling met de politie.

De advocaten van de familie wijzen in een verklaring op zaken uit het verleden met zwarte Amerikanen die bij inzet van de politie het leven lieten. Daarbij werden er dingen bijgehaald die volgens hen “een illusie” zijn. “Hij had astma, hij had een slecht hart, allemaal dingen die onbelangrijk waren toen ze leefden, ademden, liepen, spraken, gewoon goed totdat de politie in actie kwam”.

De familie heeft de forensisch patholoog Michael Baden ingeschakeld die eerder een onafhankelijk onderzoek deed naar de dood van Eric Garner. Die zwarte Amerikaan overleed in 2014 kort nadat hij bij arrestatie hard tegen de grond was gewerkt.

De gerechtelijke patholoog constateerde in deze zaak dat de houdgreep een fatale reeks gevolgen had, waaronder een astma-aanval. Panteleo werd ontslagen maar niet vervolgd.

Lees ook:

Wegkijken helpt niet, weghouden ook niet

Die stervende man met de knie van de agent op zijn nek. Een gruwelijke scène die je niet wilt zien. Ik zag hem wel, een paar dagen geleden bij het doorgaans zo gezellige ’Beau’, en het fragment duurde veel te lang. Maar wegkijken kon niet.

Trump heeft een oplossing voor Minneapolis: Schiet erop

De onrust in Minneapolis houdt aan na de dood van een zwarte arrestant. Trump bekritiseert intussen de burgemeester van de stad.

Woede in VS na gefilmde doodsstrijd zwarte arrestant, betogers botsen met politie

Opnieuw overleed in Amerika een zwarte man door politiegeweld. Een filmpje van de dood van George Floyd zorgde voor protest, zowel in zijn thuisstad Minneapolis als ver daarbuiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden