Spanning

Volgens Oekraïne is een staatsgreep voorkomen

President Volodimir Zelenski tijdens zijn persconferentie.  Beeld Reuters
President Volodimir Zelenski tijdens zijn persconferentie.Beeld Reuters

De Oekraïne heeft een staatsgreep van Russen en Rusland gezinde Oekraïners weten de voorkomen, zegt de president.

redactie buitenland

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft bekendgemaakt dat een poging tot staatsgreep in Oekraïne onlangs is voorkomen. Bij die poging zouden Russen en Oekraïners betrokken zijn, zei de president. Het Kremlin ontkent alle betrokkenheid.

De president zei tijdens een persconferentie dat de Oekraïense inlichtingendiensten een audioboodschap van de samenzweerders hadden onderschept. Daaruit kwam naar voren dat deze de Oekraïense zakenmagnaat Rinat Akhmetov probeerden te strikken om deel te nemen aan het plan. De coup had op 1 of 2 december moeten plaatsvinden. Verder gaf hij weinig informatie. Zelenski wilde ook niets zeggen over de betrokkenheid van Rusland.

Het Kremlin ontkent iedere betrokkenheid en zegt zulke plannen niet te hebben gehad. Akhmetov, de rijkste man van Oekraïne, noemde de beschuldigingen een ‘absolute leugen'. “Ik ben woedend over de verspreiding van deze leugen, wat de motieven van de president ook mogen zijn.”

President Zelenski sprak tijdens een persconferentie, die uren duurde, over het gevaar dat Rusland vormt voor Oekraïne. “We zijn al acht jaar in oorlog met Rusland. Als zij ons land binnenvallen, dan zijn wij daar helemaal klaar voor.”

De spanningen tussen beide landen lopen de laatste weken op. Rusland stationeert steeds meer militairen in het grensgebied. Volgens de Oekraïense inlichtingendiensten heeft Moskou meer dan 92.000 militairen bij de grens ondergebracht. Rusland is vooral bezorgd over de ambitie van Oekraïne om zich aan te sluiten bij de Navo. Onlangs ontving Oekraïne ook wapens en munitie van de Verenigde Staten.

In het oosten van Oekraïne is sinds 2014 een gewapend conflict aan de gang tussen pro-Russische rebellen en de regering. Zelenski zei tijdens de persconferentie dat hij niet van plan was om een nieuw offensief te beginnen in het oosten en dat Kiev op korte termijn contact zal zoeken met Moskou om de situatie te deëscaleren.

Lees ook:

VS delen inlichtingen over mogelijk Russisch ‘invasieplan’

De Verenigde Staten hebben afgelopen week nieuwe inlichtingen gedeeld met Europese bondgenoten over een Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne.

Grensbewakers Oekraïne krijgen toegang tot militaire uitrusting

Het besluit komt een moment waarop Rusland bezig is met een troepenopbouw aan de grens met Oekraïne en buurland Wit-Rusland te maken heeft met een migrantencrisis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden