Onderzoek

Volgens Human Rights Watch pleegde niet alleen Israël, maar ook Hamas oorlogsmisdaden

Een vrouw zit op 12 augustus 2021 op een trap van een huis dat werd vernietigd tijdens de kortstondige oorlog in Gaza, in mei 2021. Beeld AFP
Een vrouw zit op 12 augustus 2021 op een trap van een huis dat werd vernietigd tijdens de kortstondige oorlog in Gaza, in mei 2021.Beeld AFP

Niet alleen Israël, maar ook Hamas maakte zich tijdens de kortstondige oorlog in mei schuldig aan oorlogsmisdaden. Dat concludeert Human Rights Watch in een nieuw rapport.

Jarron Kamphorst

Human Rights Watch (HRW) stelt in een rapport dat het donderdag publiceerde dat Hamas en andere militante Palestijnse groeperingen zich eerder dit jaar schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Ook meent de mensenrechtenorganisatie dat Palestijnse milities het oorlogsrecht schonden tijdens de elf dagen durende oorlog die losbarstte op 11 mei dit jaar.

HRW nam voor het rapport diverse raketaanvallen van Hamas onder de loep, waarbij twaalf Israëliërs om het leven kwamen. Ook keek de organisatie naar een mislukte raketaanval waarbij het projectiel in de Gazastrook zelf belandde en aan zeven Palestijnen het leven kostte. De mensenrechtenorganisatie heeft met name kritiek op het gebruik van onnauwkeurige raketten die Hamas op woonwijken in Israël probeerde af te vuren.

Zonder een duidelijk militair doel in de buurt

Vorige maand beschuldigde HRW Israël in een ander rapport eveneens van oorlogsmisdaden. Tot die conclusie kwam de organisatie nadat het onderzoek deed naar drie grote Israëlische luchtaanvallen waarbij 62 Palestijnen om het leven kwamen. “Israëlische troepen hebben in mei aanvallen uitgevoerd in Gaza waarbij hele families omkwamen zonder dat er een duidelijk militair doel in de buurt was”, klonk het toen vanuit New York waar de organisatie is gevestigd.

Volgens HRW weigeren zowel Hamas als Israël een onderzoek in te stellen naar de veronderstelde oorlogsmisdaden die zijn begaan. Wel kan de mensenrechtenorganisatie zelf op kritiek rekenen vanuit Israël. De regering daar beschuldigde de organisatie al meermaals van partijdigheid, onder meer nadat ze een rapport publiceerde over de veronderstelde apartheid en vervolging van Palestijnen in het land. Hamas heeft vooralsnog niet gereageerd op de beschuldigingen uit het recentste rapport.

Een bloedige strijd van elf dagen

De strijd in Gaza barstte dit voorjaar los, nadat Palestijnen demonstreerden tegen het hardhandige optreden van de Israëlische politie bij de Al-Aqsamoskee op de Tempelberg in Jeruzalem. Als vergeldingsactie schoot Hamas daarna raketten vanuit Gaza op de stad af, die op hun beurt weer beantwoord werden met luchtaanvallen van het Israëlische leger. Dat bleek het startschot voor een bloedige strijd van elf dagen.

Bij de kortstondige oorlog kwamen volgens de autoriteiten in Gaza 254 inwoners van de landstrook om het leven, onder wie 67 kinderen en 39 vrouwen. Aan Israëlische kwamen twaalf mensen om het leven. Op 20 mei kwamen de strijdende partijen een staakt-het-vuren overeen.

Lees ook:

Wat de strijd tussen Israël en Hamas heeft opgeleverd en gekost

Na elf dagen oorlog is er een wapenstilstand tussen Hamas en Israël. Beide partijen eisen de overwinning, maar de strijd telt vooral verliezers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden