Grenscrisis

Volgens de Poolse premier voert Wit-Rusland een hybride oorlog tegen de EU

De Estse premier Kaja Kalas verwelkomt haar Poolse collega Mateusz Morawiecki zondagochtend in Tallinn voor een gesprek over crisis aan de grens met Wit-Rusland. Beeld EPA
De Estse premier Kaja Kalas verwelkomt haar Poolse collega Mateusz Morawiecki zondagochtend in Tallinn voor een gesprek over crisis aan de grens met Wit-Rusland.Beeld EPA
Redactie/ANP

Polen ziet de crisis aan de grens met Wit-Rusland als de meest “serieuze poging in 30 jaar om Europa te destabiliseren”. Dat verklaarde premier Mateusz Morawiecki. Op Twitter zei hij dat zijn land alles zal doen “om de grenzen van de EU te verdedigen”.

Duizenden migranten, vooral uit het Midden-Oosten, hebben de afgelopen maanden geprobeerd om via het Oost-Europese Wit-Rusland naar de EU te reizen. Ze worden tegengehouden bij de grens met Polen. Dat land verwijt het regime van de Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko bewust migranten naar de grens te dirigeren.

De Poolse regering deelde zondag op YouTube een Engelstalige video met de naam #WeDefendEurope, wij verdedigen Europa. “Vandaag is Polen het doelwit, maar morgen is Duitsland, België, Frankrijk of Spanje aan de beurt”, waarschuwt Morawiecki, terwijl beelden worden getoond van groepen migranten die door barricades aan de grens proberen te breken.

De premier stelt dat er geen sprake is van een “normale” migratiecrisis. Hij beschuldigt Loekasjenko ervan een hybride oorlog te voeren tegen de EU. Daarmee doelt hij op een conflict waarbij ook niet-militaire middelen worden ingezet om tegenstanders te verzwakken. “Het doel is om de situatie in Europa te destabiliseren, voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog.”

De Poolse regeringschef overlegt zondag over de crisis met de Baltische EU-landen, waarvan er ook twee grenzen aan Wit-Rusland. Hij arriveerde zondagochtend in Estland en sprak daar met minister-president Kaja Kallas. Later op de dag volgen bezoeken aan Litouwen en Letland.

Lees ook:

Polen wil hulp van iedereen bij het bestrijden van de crisis aan zijn grens – behalve van de EU

In het naargeestige spel tussen Wit-Rusland en de EU probeert Polen zelf de regie te houden over de grens. Het land neemt wel Britse hulp aan en vraagt ook om Amerikaanse inmenging. De EU, met al haar regels, staat aan de zijlijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden