Buitenland INF-verdrag

Volgens de NAVO is de raketruzie de schuld van Rusland

De secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg tijdens een persconferentie over het einde van het INF-verdrag. Beeld AFP

De Amerikanen zijn uit het INF-verdrag met Rusland gestapt. De Navo begint met defensieve maatregelen, en het Pentagon gaat nieuwe raketten ontwikkelen. 

De Verenigde Staten hebben gisteren officieel het raketverdrag met Rusland opgezegd. Het zogeheten INF-verdrag zag erop toe dat de twee landen geen raketten ontwikkelden met een bereik van tussen de 500 en 5500 kilometer, maar volgens de Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo is het verdrag niet langer houdbaar. “De VS zullen geen onderdeel blijven van een verdrag dat opzettelijk is geschonden door Rusland.”

Washington beschuldigt Rusland ervan dat het wapens heeft ontwikkeld, die vanwege hun grote reikwijdte in strijd zouden zijn met het verdrag. Het gaat onder meer om de Russische 9M729-raket, die ook een kernkop kan dragen. Volgens de VS heeft de raket een bereik van 2000 km, volgens de Russen slechts 480 km, binnen de grens van 500 km uit het verdrag.

Rusland zegt dat Amerika slechts een voorwendsel zocht om uit het verdrag te kunnen treden en zo nieuwe wapens kan ontwikkelen. 

De Navo schaart zich volledig achter Amerika en stelt dat alleen Rusland ‘verantwoordelijkheid draagt voor het instorten van het verdrag’. Navo-chef Jens Stoltenberg zei gisteren op een persconferentie dat de alliantie ‘geen ondoordachte’ maatregelen zal treffen, maar ‘afgewogen en op verantwoordelijke wijze zal reageren op de substantiële dreiging van de Russische 9M729-raket’. Het zou gaan om louter ‘defensieve maatregelen’, aldus Stoltenberg. “We willen geen nieuwe wapenwedloop”, waarschuwde hij. 

Activisten protesteren tegen het einde van het INF-verdrag buiten de Amerikaanse ambassade in Berlijn. Beeld EPA

Europa’s veiligheid

De Amerikanen hebben plannen om nieuwe raketten te ontwikkelen, maar niet op het gebied van nucleaire wapens. De verwachting is dat zij binnen een aantal weken een nieuw type kruisraket zullen testen, die vanaf de grond wordt afgevuurd. Het Pentagon wil in november ook een nieuwe ballistische raket testen. De VS hebben naar schatting nog wel een aantal jaren nodig voordat de raketten operationeel zijn. 

De Navo gaat ondertussen meer vluchten uitvoeren met Amerikaanse gevechtstoestellen boven Europa ter afschrikking. De toestellen zijn in staat om nucleaire wapens af te vuren. Ook zal de militaire training worden opgevoerd en zullen Amerikaanse raketten van de marine geherpositioneerd worden, aldus de Navo. 

De Russen hebben de Amerikaanse stap om het verdrag op te zeggen veroordeeld. Volgens Moskou ‘bevestigt’ de stap dat de Amerikanen erop uit zijn om ‘alle internationale afspraken te vernietigen die hen, om welke reden dan ook, niet bevallen’. Eerder deze week had de Duitse minister van buitenlandse zaken, Heiko Maas, zijn zorgen uitgesproken over de situatie. “Met het einde van het INF-verdrag is een deel van Europa’s veiligheid verdwenen.”

Nieuwe sancties

Kort voor het verlopen van het INF-verdrag stelden de VS nieuwe sancties in tegen Rusland wegens de vergiftiging van de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter vorig jaar in Groot-Brittannië. Amerikaanse banken mogen niet meer lenen aan Rusland. Moskou ontkent schuld aan de vergiftiging van de Skripals, die het overleefden.

Lees ook:

Het raketverdrag tussen de VS en Rusland loopt bijna af; een nieuwe wapenwedloop dreigt

Vrijdag loopt het INF-verdrag tussen de VS en Rusland af. Een nieuwe wapenwedloop dreigt, die de ontwikkeling van supersnelle raketten kan versnellen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden