Vogelbescherming

Vogelbeschermingsclub Audubon houdt controversiële naam

Illustraties JOHN JAMES AUDUBON Beeld Teylers Museum, Haarlem
Illustraties JOHN JAMES AUDUBONBeeld Teylers Museum, Haarlem
Eric Brassem

De Amerikaanse vogelbeschermingsorganisatie National Audubon Society behoudt haar naam - tot veler verdriet. De organisatie, met tienduizenden leden en bijna vijfhonderd lokale afdelingen, is vernoemd naar James Audubon (1785-1851), wereldberoemd om zijn schitterende, zij het niet altijd even natuurgetrouwe vogeltekeningen, die vorig jaar nog in het Haarlemse Teylersmuseum te zien waren.

Naast vogelliefhebber was Audubon ook een slavenhouder, die ijverde tegen afschaffing van de slavernij. Al jaren vinden critici daarom dat de organisatie af moet van die naam, die soms zelfs sollicitanten zou afschrikken.

Maar het bestuur heeft deze week besloten de besmette naam toch te behouden. Maandenlange peilingen en debatbijeenkomsten leverden geen duidelijke meerderheid voor afschaffing dan wel behoud op. “De naam vertegenwoordigt zoveel meer dan het werk van één persoon”, stelt het bestuur op de site. Drie van de 26 bestuursleden zijn uit protest opgestapt.

Lees ook:

Haarlemse tentoonstelling vol gefladder en verenpracht is een tijdreis door het vogelparadijs

Teylers Museum in Haarlem bezit het duurste vogelboek ter wereld. En in het depot liggen meer zeldzame vogelstudies en tekeningen. Op de tentoonstelling Vogelpracht zijn ze te zien, gekoppeld aan deze tijd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden