Huurlingenleger

VN willen onderzoek naar oorlogsmisdaden Wagner Groep in Mali

Drie huurlingen (rechts) van Wagner Groep in Mali.  Beeld AP
Drie huurlingen (rechts) van Wagner Groep in Mali.Beeld AP

De Verenigde Naties willen dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in Mali.

Redactie Trouw

Die zouden sinds 2021 worden gepleegd door regeringstroepen en het huurlingenleger van de Russische Wagner Groep. De VN spreken van een ‘klimaat van terreur en straffeloosheid’.

Onderzoekers van de VN vangen geluiden op over ‘verschrikkelijke’ executies en massagraven. Ze hebben aanwijzingen dat troepen van het Malinese leger en Wagner in maart 2022 in een paar dagen honderden mensen van een minderheid hebben geëxecuteerd in een plaats in het midden van Mali. De strijdkrachten zouden zich ook schuldig maken aan marteling, verkrachting en ander seksueel geweld. In de gebieden waar gevochten wordt vinden daarnaast verdwijningen, ontvoeringen en plunderingen plaats.

De Wagner Groep is ook actief in de oorlog in Oekraïne en staat bekend als meedogenloos. De Verenigde Staten spreken bijvoorbeeld van wijdverbreide wreedheden en het schenden van mensenrechten. Het Witte Huis heeft het huurlingenleger daarom recent bestempeld als internationale criminele organisatie. Wagner heeft officieel niets te maken met het Kremlin, maar volgens Washington is het nauw betrokken bij het buitenlands beleid van Moskou.

Lees meer:

De huurlingen van Wagner veroveren Afrika voor goud, hout en diamanten
In de race om grondstoffen breidt Rusland zijn invloed uit in Afrika. Dat doet het met de hulp van het huurlingenleger Wagner Group. De Russische vechtersbazen worden betaald met hout, goud en diamanten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden