Oorlog in Oekraïne

VN slaan alarm: inwoners Severodonetsk zitten bijna zonder water en voedsel

Rookwolken boven de Oekraïense stad Severodonetsk, met op de voorgrond de Azot-staalfabriek.  Beeld AFP
Rookwolken boven de Oekraïense stad Severodonetsk, met op de voorgrond de Azot-staalfabriek.Beeld AFP

De Verenigde Naties slaan alarm over de situatie in de Oekraïense stad Severodonetsk. De achtergebleven burgers hebben bijna geen voorraden meer.

Gijs Moes

In de Oekraïense stad Severodonetsk zitten ruim tienduizend burgers in de val, zo waarschuwen de Verenigde Naties. De eerste levensbehoeften dreigen op te raken, terwijl de laatste overgebleven inwoners zich verschuilen in ondergrondse ruimtes. Ze kunnen de stad niet meer verlaten omdat de bruggen allemaal kapotgeschoten zijn.

Rusland belegert de stad in de Donbas nu al weken. Veel bewoners zijn eerder al gevlucht; voor de oorlog woonden er meer dan honderdduizend mensen.

Een deel van de achterblijvers verblijft op het terrein van de chemische fabriek Azot, waar ook tunnels en bunkers zijn. Daar overleven zij met de laatste voorraden levensmiddelen en water. Hun situatie is vergelijkbaar met die van de burgers onder de Azov-staalfabriek in Marioepol, aan het einde van de belegering van die stad ruim een maand geleden.

“Het gebrek aan water en hygiëne is een grote zorg, omdat mensen niet lang kunnen overleven zonder water”, zegt woordvoerder Saviano Abreu van de VN-organisatie voor humanitaire zaken Ocha over de huidige situatie in Severodonetsk. Ook voedsel en medicijnen beginnen daar op te raken, aldus Abreu.

Nieuwe voorraden leveren onmogelijk

De VN willen nieuwe voorraden leveren aan de inwoners van de stad, maar vanwege de voortgaande gevechten en de vernielde infrastructuur is dat niet mogelijk. Er zouden circa 1200 burgers, onder wie ook kinderen, onder de Azot-fabriek verblijven. Volgens Oekraïne gaat het om circa 500 burgers.

Rusland heeft aangekondigd dat de mensen die nu onder de fabriek schuilen, via corridors weg kunnen komen. Maar er is nog niemand via die routes vertrokken, omdat de corridors niet veilig zijn. Je zou dan bovendien in Russisch gebied terechtkomen, wat veel Oekraïners niet willen. Russische separatisten in het gebied beschuldigen Oekraïne ervan dat het niet meewerkt aan het instellen van de corridors.

Met de inname van Severodonetsk zou Rusland controle krijgen over de hele Oekraïense provincie Loegansk, een deel van de Donbas. Het Russische leger kan zich daarna concentreren op de zusterstad Lisitsjansk en vervolgens op de andere helft van de Donbas, de provincie Donetsk.

Lees ook:

Terwijl de Russen terrein winnen, wacht Kiev ongeduldig op (veel) meer wapens

De Oekraïense regering zit te springen om wapens. Daarover vergaderen een kleine vijftig landen woensdag en donderdag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden