Oorlog in Oekraïne

VN-Mensenrechtenraad onderzoekt mogelijke Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne

Familieleden van Oekraïense strijders in de belegerde Azovstal-staalfabriek tijdens een protestactie in Kiev waar ze oproepen om een reddingsactie uit te voeren.   Beeld Reuters
Familieleden van Oekraïense strijders in de belegerde Azovstal-staalfabriek tijdens een protestactie in Kiev waar ze oproepen om een reddingsactie uit te voeren.Beeld Reuters

Een grote meerderheid van de VN-Mensenrechtenraad heeft voor een onderzoek gestemd naar mogelijke Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne.

Trouw Redactie Buitenland

De VN-Mensenrechtenraad heeft ingestemd met een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden die zijn begaan door het Russische leger in Oekraïne. De resolutie was een initatief van Oekraïne en werd met een grote meerderheid aangenomen (33 landen stemden vóór, 2 landen tegen en 12 onthielden zich van hun stem). De Mensenrechtenraad, die is gevestigd in Genève, gaat zich met name buigen over de gebeurtenissen in de periode tussen februari en maart.

Eerder op de dag meldde de VN-Commissaris voor de Mensenrechten, Michelle Bachelet, dat in en rondom Kiev al meer dan duizend lichamen zijn geborgen van Oekraïense burgers in de afgelopen weken. Zij sprak haar vermoeden uit dat er in veel gevallen sprake is van oorlogsmisdaden.

Schokkende beelden van beschietingen

Donderdag kwamen er ook schokkende beelden naar buiten van mogelijke Russische oorlogsmisdaden. Op de beelden, die afkomstig zijn van beveiligingscamera’s en in handen zijn van verschillende westerse media, is te zien hoe Russische militairen een bedrijfsterrein bestormen en vervolgens aangesproken worden door twee Oekraïense medewerkers. De partijen lijken uit elkaar te gaan, totdat de Russen zich omdraaien en hun wapens richten op de weggelopen Oekraïners. Ze worden door de militairen in de rug geschoten. Ze vallen op de grond neer en sterven ter plekke.

Rusland maakte tot voor kort deel uit van de Mensenrechtenraad. Het land werd vorige maand vanwege de vermeende mensenrechtenschendingen in Oekraïne geschorst, waarop Moskou liet weten het lidmaatschap meteen te beëindigen. Eerder deze week heeft Tsjechië Ruslands plek ingenomen.

6 miljoen Oekraïense vluchtelingen

Volgens nieuwe cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn meer dan 6 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht sinds het begin van de Russische invasie. Slechts tien dagen geleden werd de grens van 5,5 miljoen vluchtelingen gepasseerd. Sinds eind februari zijn volgens de UNHCR ruim 1,59 miljoen Oekraïners al dan niet permanent naar hun land teruggekeerd, terwijl binnen Oekraïne meer dan 8 miljoen mensen zijn ontheemd. Dat laatste is een toename van 1 miljoen in slechts tien dagen.

Van de 6 miljoen gevluchte Oekraïners zijn er bijna 3,3 miljoen naar Polen gegaan, van wie een onbekend aantal is doorgereisd naar andere EU-landen. Ook de buurlanden Roemenië, Moldavië, Hongarije en Slowakije hebben honderdduizenden Oekraïners opgevangen. De vluchtelingenstroom bestaat voor meer dan 90 procent uit vrouwen en kinderen.

Volgens de UNHCR zijn ruim 785.000 mensen naar Rusland gevlucht. Oekraïne stelt dat het in tienduizenden gevallen gaat om deportaties. Moskou zegt dat meer dan 1 miljoen mensen sinds 24 februari vanuit Oekraïne naar Rusland zijn gevlucht.

Lees ook:

Bij Charkov trekken de artsen van deur tot deur nu de Russen weg zijn

In de regio rond Charkov dringt het Oekraïense leger de Russen terug. In de bevrijde dorpen blijft het gevaarlijk; de voornamelijk oudere achterblijvers behoeven dringend medische hulp.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden