Libië

VN kondigen nieuwe vredesonderhandelingen in Libië aan

Strijders van de door de VN-erkende regering in Tripoli, Libie, vieren de overname van twee kustplaatsen tussen Tripoli en de Tunesische grens op 13 april .Beeld AFP

Volgens de Verenigde Naties gaan de strijdende partijen in Libië over vrede onderhandelen. De aankondiging komt na weken van hevige gevechten.

De strijdende partijen in Libië hebben toegezegd de vredesonderhandelingen te hervatten. Dat zegt de missie van de Verenigde Naties in dat land. De gesprekken tussen vertegenwoordigers van het Libische Nationale Leger (LNA) van de zelfbenoemde ‘maarschalk’ Khalifa Haftar en de milities die de door de VN-erkende regering in Tripoli steunen, zullen via een videoverbinding plaatsvinden in verband met het coronavirus. Wanneer de onderhandelingen starten, is nog niet bekend.

Het was de afgelopen tijd onrustig in Libië. Het leger van Haftar, dat sinds april vorig jaar probeert de hoofdstad Tripoli en de gebieden eromheen in handen te krijgen, leed de afgelopen weken grote verliezen. Enkele steden rondom de hoofdstad die het leger van Haftar eerder had weten te veroveren, kwamen opnieuw in handen van de regering van premier Fayez al-Sarraj. Ook verloren Haftars troepen de macht over Al Watiya, een luchtmachtbasis die door de LNA werd gebruikt als uitvalsbasis voor de aanval op Tripoli.

Drones en huurlingen

De recente verliezen van Haftar zijn grotendeels te wijten aan de verhoogde militaire betrokkenheid van Turkije, dat samen met onder meer Italië en Qatar de regering van Sarraj steunt. Turkije assisteert de troepen van de regering met drones en huurlingen, onder meer Syrische rebellen, die door de Turkse overheid worden betaald om mee te vechten aan de kant van de regering in Tripoli.

Maar ook Haftar heeft een bondgenoot met connecties in Syrië. Net als Frankrijk, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten steunt ook Rusland de LNA. Eind mei stuurde de regering van Poetin nog gevechtsvliegtuigen naar Libië.

Ook die Russische hulp werpt zo nu en dan haar vruchten af. Zo heroverde Haftars LNA zondag naar eigen zeggen het strategisch gelegen stadje Al-Asba, ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van Tripoli,  op de troepen van Sarraj. Die herovering is nog niet officieel bevestigd door de regering in Tripoli, maar regeringsbronnen bevestigen tegenover persbureau AP dat het stadje inderdaad in handen van de LNA is gevallen.

Raketten op Tripoli

Toch lijken Rusland en Turkije een directe confrontatie op Libisch grondgebied zoveel mogelijk te willen voorkomen. Huurlingen van het Russische particuliere militaire bedrijf Wagner die aan de kant van Haftar vochten, trokken zich de afgelopen weken terug van de frontlinie in Tripoli. Naar verluidt was die terugtrekking afgestemd met Ankara. Twee weken geleden riepen de ministers van buitenlandse zaken van Turkije en Rusland bovendien op tot een wapenstilstand, nadat ze elkaar telefonisch hadden gesproken.

Of een wapenstilstand ook echt uitonderhandeld kan worden, blijft de vraag. Ondanks eerdere pogingen leidden vredesbesprekingen vooralsnog niet tot een staakt-het-vuren in Libië. In februari nog liepen vertegenwoordigers van de door de VN gesteunde regering weg van de onderhandelingstafel, nadat de troepen van Haftar ondanks een tijdelijk bestand raketten afvuurden op de haven van Tripoli.

De VN-missie in Libië zegt in een verklaring te hopen dat een nieuwe ronde gesprekken ‘het begin zal markeren van rust op de grond’, vooral om de door oorlog beschadigde gezondheidszorg de kans te geven het coronavirus te bestrijden.

Lees ook: 

De vredesbesprekingen over Libië blijven mislukken, en dat komt door deze ‘maarschalk’

De vredesbesprekingen over Libië zijn weer afgebroken. De leider van de rebellen, Haftar, komt overal praten, zegt zich te houden aan een wapenstilstand en vecht dan door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden