Vannacht in Oekraïne

VN: Hongersnood dreigt voor Oekraïners die vastzitten in oorlogsgebieden

Een vrouw wacht samen met haar dochter op haar man, die een uit een brandend gebouw vlucht in Marioepol, 13 maart 2022.  Beeld AP
Een vrouw wacht samen met haar dochter op haar man, die een uit een brandend gebouw vlucht in Marioepol, 13 maart 2022.Beeld AP

De Verenigde Naties vrezen dat Oekraïners die vastzitten in belegerde gebieden om dreigen te komen van de honger. Verder waarschuwt Rusland voor ‘onvoorspelbare gevolgen’ voor het westen, wanneer het Oekraïne met wapens blijft bevoorraden.

Redactie Trouw

De Verenigde Naties doen een beroep op toegang tot Oekraïners die vastzitten in door Russische eenheden belegerde oorlogsgebieden. Zij zijn verstoken van voldoende voedsel, water en medicijnen.

Sinds het begin van de oorlog zegt het Wereldvoedselprogramma (WFP) hulp te hebben geleverd aan 1,4 miljoen mensen in Oekraïne. Deze maand heeft het WFP veilige toegang nodig om voedsel te leveren aan 2,3 miljoen mensen die vastzitten in belegerde gebieden, meldt de BBC.

Het WFP zegt verder geen toegang te hebben gekregen tot de zuidelijke havenstad Marioepol, waar Rusland wordt beschuldigd van het uithongeren van de bevolking van 300.000 mensen. Ook wil de voedselhulptak van de VN veilige toegang tot de zwaar beschoten stad Mykolaiv, ten oosten van Odessa.

Bijna 1,5 miljoen mensen in Oekraïne hebben geen toegang tot stromend water, stelt Lyudmyla Denisova, de Oekraïense ombudsman voor mensenrechten. Daarnaast zouden meer dan 4,5 miljoen mensen toegang tot water kunnen verliezen als gevolg van schade aan water- of elektriciteitsleidingen.

3.000 Oekraïense troepen gedood, 10.000 gewond geraakt

Volgens de Oekraïense president Zelenski zijn 3.000 Oekraïense soldaten sinds de Russische invasie om het leven zijn gekomen en 10.000 gewond geraakt. Dat zei hij tijdens een interview met CNN. Een maand geleden schatte de Oekraïense president het aantal gedode Oekraïense soldaten op 1.300. Hij zei ook dat er veel meer Russische soldaten zouden zijn omgekomen. De BBC meldt deze cijfers niet onafhankelijk te kunnen verifiëren.

In hetzelfde interview met CNN waarschuwt Zelenski dat de hele wereld voorbereid moet zijn op de mogelijkheid dat Rusland kernwapens gaat inzetten. “Alle landen moeten zich zorgen maken. Het zou onware informatie kunnen zijn, maar het kan ook wel de waarheid zijn”, aldus Zelenski, die eraan toevoegt dat Rusland ook chemische wapens kan inzetten.

‘Onvoorspelbare gevolgen’

Rusland heeft de VS en andere geallieerde landen formeel gewaarschuwd tegen het leveren van wapens aan Oekraïne. Wapenleveringen van de VS en andere Navo-landen zouden volgens Rusland “olie toevoegen” aan het conflict in Oekraïne en kunnen leiden tot “onvoorspelbare gevolgen”. De waarschuwing kwam in een formele diplomatieke nota uit Moskou, die vanuit de Russische ambassade in Washington naar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werd gestuurd.

Een hoge functionaris van de Amerikaanse regering zei dat de waarschuwing kan worden gezien als een erkenning van Rusland dat de militaire hulp van de VS en de Navo aan Oekraïne effectief lijkt te zijn. Sinds het begin van de oorlog hebben de VS meer dan 3 miljard dollar aan militaire hulp aan Oekraïne geleverd.

Lees ook:
De vrouwen van Marioepol maken zich grote zorgen. ‘We hebben geen idee waar onze mannen zijn’

De echtgenotes van de strijders van Marioepol willen hun verhaal doen, al weten ze dat het consequenties kan hebben. Die nemen ze op de koop toe, want ze zijn boos op hun regering.

Het Kremlin zint op wraak na het zinken van oorlogsschip Moskva
Aanhoudende regenval dreigt de Russische aanval op de Donbas te frustreren. Russisch succes wordt moeilijker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden