Terrorisme

VN-gezant wil actie tegen geweld van IS en Al-Qaida in de Sahel

Familie en autoriteiten bidden voor de bij een aanval omgekomen soldaten aan de grens met Niger en Mali in december vorig jaar.  
 Beeld REUTERS/ Tagaza Djibo
Familie en autoriteiten bidden voor de bij een aanval omgekomen soldaten aan de grens met Niger en Mali in december vorig jaar.Beeld REUTERS/ Tagaza Djibo

Na de landen in de westelijke Sahel worden nu ook de kuststaten van West-Afrika bedreigd door terroristisch geweld van IS en Al-Qaida.

Erik van Zwam

“Nog nooit eerder zijn de landen van de westelijke Sahel zo hard geraakt door terroristisch geweld.” Met deze woorden waarschuwde de gezant van de Verenigde Naties voor West-Afrika en de Sahel, Mohamed Ibn Chambas, gisteren de Veiligheidsraad.

Het jaar is net begonnen, maar het aantal doden loopt al snel op. Vier vrouwen stierven op 3 januari door een landmijn in Burkina Faso. Twee dagen later kwamen in dat land veertien mensen om het leven, onder wie zeven schoolkinderen, toen een bom onder hun bus ontplofte.

In Mali ontplofte weer een dag later een bom, die vijf soldaten het leven kostte. En gisteren volgde er een raketaanval op een militaire basis van de VN-vredestroepen in het noorden van Mali waarbij achttien blauwhelmen en twee Malinezen gewond raakten, van wie enkelen bijzonder ernstig.

De daders zijn aan Al-Qaida en IS gelieerde bendes die vooral Mali, Burkina Faso en Niger in toenemende mate onveilig maken. De jihadisten vallen vaak aan op motoren en terreinwagens en gebruiken ook steeds vaker zelf gefabriceerde bommen.

Het aantal doden in drie landen vervijfvoudigd

Chambas kwam met cijfers om het gevaar van jihadisten in de Sahel te onderstrepen. Sinds 2016 is het aantal doden in de drie landen vervijfvoudigd. In 2019 vielen er maar liefst 4000 doden bij aanslagen en aanvallen van terroristische groepen.

“Het oprukkende terrorisme in de westelijke Sahel bedreigt nu ook andere kuststaten in West-Afrika”, waarschuwde Chambas. Hij doelde daarmee op landen als Senegal en – afzakkend naar het zuiden – Gambia, Guinee-Bissau, Guinee, Sierra Leone, Liberia, Ivoorkust, Ghana, Togo, Benin en Nigeria. Het laatste land kampt al met het terrorisme van Boko Haram.

Chambas riep deze landen op gezamenlijk in actie te komen tegen IS en Al-Qaida. De jihadisten ondermijnen de fragiele staten in deze regio. Nu IS de oorlog in Syrië en Irak verloren heeft, lijken westelijk Afrika en de Sahel het nieuwe strijdtoneel te gaan worden.

Aanvallen richten zich veelal tegen andere religies, militairen van deze landen, de VN-vredesmacht Minusma en de Franse troepen in Mali. Maar er vallen ook veel doden onder vrouwen en kinderen bij aanslagen van de jihadisten in deze regio.

Nauw verweven met criminaliteit

De jihadistische bendes zijn nauw verweven met criminaliteit, zoals mensensmokkel, transport van drugs en illegale goudhandel. Ze hebben de doorvoerroutes door de woestijn naar Libië met als eindbestemming Europa voor een groot deel in handen en verdedigen die met hand en tand.

Het extreme geweld zorgt ook voor een toenemende vluchtelingenstroom in de getroffen landen. Alleen al in Burkina Faso zijn vorig jaar een half miljoen inwoners op de vlucht geslagen. Zij verblijven sindsdien in uiterst provisorische kampen.

Lees ook:

Mali wordt het nieuwe Syrië: spil van radicalisering.

Mali is de spil van radicalisering in de westelijke Sahel. Hamadoun Koufa is de geestelijk leider en commandant van de jihadistische milities, die onder de naam Katiba Macina opereren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden