Raketten op Tel Aviv

VN-gezant vreest voor oorlog op grote schaal in Gaza

Zwarte rook boven Khan Yunis in de Gazastrook.  Beeld AFP
Zwarte rook boven Khan Yunis in de Gazastrook.Beeld AFP

Israël en de islamitische beweging Hamas zijn op weg naar een oorlog op grote schaal. Daarvoor heeft de gezant van de Verenigde Naties voor het Midden-Oosten Tor Wennesland gewaarschuwd.

ANP

De V-gezant roept roept beide partijen op de confrontaties meteen te stoppen. De VN-Veiligheidsraad komt woensdag opnieuw bijeen voor een spoedvergadering, de tweede in drie dagen. “Stop deze raketaanvallen meteen. Deze escalatie gaat in de richting van een oorlog op grote schaal. De verantwoordelijken van alle kampen moeten zich inzetten om tot een de-escalatie te komen. Een oorlog in Gaza is verwoestend en de gewone mensen betalen de prijs”, schreef Wennesland op Twitter.

Wennesland zal woensdag de Veiligheidsraad achter gesloten deuren inlichten over de situatie. De raad kwam maandag al bij elkaar, maar kon geen overeenkomst bereiken over een gezamenlijk standpunt.

In de nacht van dinsdag op woensdag voelden bewoners van Gaza hun huizen trillen en lichtte de lucht op van rondvliegende raketten en luchtafweergeschut. Tegelijkertijd moesten Israëliërs vluchten naar veilige locaties om te schuilen voor aanvallen. In de stad Tel Aviv zouden weer explosies gehoord zijn, nadat de stad dinsdag doelwit was van raketaanvallen.

Bij de raketaanvallen van dinsdag tussen Israël en Gaza zijn 35 mensen overleden, onder wie 32 Palestijnen. De uitwisseling van raketten dinsdag is de zwaarste sinds 2014. De Palestijnen hebben sinds maandagmiddag vanuit de Gazastrook meer dan duizend raketten afgevuurd op Israël, zegt het Israëlische leger, dat spreekt over 1050 raketbeschietingen in 38 uur.

Een raket vanuit Gaza wordt onderschept.  Beeld REUTERS
Een raket vanuit Gaza wordt onderschept.Beeld REUTERS

Nethanyahu: ‘Aanvallen opvoeren’

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dinsdag in een televisietoespraak dat Israël de aanvallen op de Gazastrook zullen uitbreiden. “We staan op het punt van een krachtig offensief. Zowel de kracht als de frequentie van de aanvallen zullen worden opgevoerd”, aldus Nethanyahu. Hij zei onder meer dat Hamas en de Islamitische Jihad “een hoge prijs hebben betaald, en ik zeg u hier, zullen betalen voor hun agressie. Deze campagne zal tijd nodig hebben. Met vastberadenheid, eenheid en kracht zullen we de veiligheid voor de burgers herstellen.”

Netanyahu riep in de nacht van dinsdag op woensdag de noodtoestand uit in de stad Lod, omdat onder de inwoners van Arabische afkomst ‘grootschalige rellen’ zouden zijn uitgebroken. Volgens lokale media zijn er drie synagogen in brand gezet in de stad, die 15 kilometer ten zuidoosten van Tel Aviv ligt.

Maandag vonden al gewelddadige incidenten plaats in Lod, maar de situatie werd dinsdag erger. Terwijl protesten tegen de Israëlische regering toenamen in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, zouden de rellen ook over zijn geslagen op Lod. Gebouwen zouden zijn beschadigd en voertuigen in brand gezet. De politie rukte met zestien eenheden van grenswachten uit naar het gebied.

Ongeveer 30 procent van de ruim 77.000 inwoners van Lod is van Arabische afkomst. Het is een van meerdere Israëlische steden met een groot aantal Arabische inwoners. Ook in andere dergelijke steden, zoals Acre, Wadi Ara en Jisr A-zarca zijn rellen uitgebroken. In deze drie steden zijn tot nu toe in totaal acht mensen gearresteerd.

De Hanadi toren in Gaza Stad is verwoest.  Beeld EPA
De Hanadi toren in Gaza Stad is verwoest.Beeld EPA

Raketschild

Eerder op de dag kwamen in de kuststad Ashdod twee Israëlische vrouwen om door raketaanvallen vanuit de Gazastrook. Het waren de eerste dodelijke slachtoffers aan Israëlische kant sinds het uitbreken van de onrusten afgelopen week. Wel zijn in Israël volgens media meer dan dertig gewonden gevallen.

Het is vrij uitzonderlijk dat mensen in Israël overlijden door de vaak provisorische projectielen van de Palestijnen. Een raketschild houdt veel raketten tegen. Ashkelon zou in een tijdsbestek van nog geen half uur met zeventig raketten zijn bestookt. Ook de stad Ashdod, 40 kilometer ten zuiden van Tel Aviv, was doelwit. In beide plaatsen zijn volgens de politie in totaal acht gebouwen geraakt, waaronder een lege school. De militaire vleugel van Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Het Israëlische leger heeft als vergelding zeker 140 keer doelen in de Gazastrook aangevallen en treft voorbereidingen de strook weer met grondtroepen binnen te vallen. Door luchtaanvallen op de Gazastrook zouden zeker 25 mensen zijn gedood, onder wie negen kinderen, en ruim 125 mensen gewond zijn geraakt. Volgens Israël zijn onder de doden ook zestien militanten.

Hamas heeft gedreigd van Ashkelon ‘een hel’ te maken als Israël doorgaat met aanvallen. De als terroristisch bestempelde beweging begon met de raketaanvallen in reactie op rellen in Jeruzalem, waar tientallen Palestijnen uit hun woning dreigen te worden gezet.

Lees ook:

Hoe wekenlang opgebouwde spanning Oost-Jeruzalem in een brandend kruitvat veranderde

Het is onrustig in Oost-Jeruzalem. De afgelopen week zijn er honderden gewonden vallen in confrontaties tussen de Israëlische politie en de Palestijnse bevolking. Wat zit erachter?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden