Ján Kubiš

VN-gezant: vredesproces Libië tot stilstand gekomen, wapenstilstand in gevaar

null Beeld Anita Huisman
Beeld Anita Huisman

Het vredesproces in Libië is volgens de VN-gezant voor het land tot stilstand gekomen.

Het gaat hierbij om belangrijke kwesties als de terugtrekking van buitenlandse huurlingen en de heropening van een weg die het westen en oosten van het land met elkaar verbindt, aldus Ján Kubiš tegen de Veiligheidsraad.

De vertragingen kunnen ertoe leiden dat de wapenstilstand tussen de strijdende partijen wordt ondermijnd, waarschuwt de gezant. Na de val van dictator Moammar Kadaffi in 2011 ontstond in het land een lange periode van chaos. IN 2014 raakte Libië verdeeld in twee kampen, met de internationaal erkende regering in het westen en die van generaal Khalifa Haftar in het oosten.

Beide regeringen gingen in oktober akkoord met een staakt-het-vuren. In dit bestand werd onder meer afgesproken dat de ruim 20.000 buitenlandse huurlingen en militairen die vanwege de burgeroorlog naar Libië waren gekomen, binnen drie maanden het land zouden verlaten. Volgens de VN zijn zij nog steeds in Libië.

Volgens Kubis vormt de aanwezigheid van de buitenlandse troepen niet alleen een bedreiging voor de veiligheid van Libië, maar voor de hele regio. Een ordelijk vertrek en ontwapening zijn cruciaal, stelt de VN-gezant. In het vredesproces is in maart een nationale interim-regering geïnstalleerd. Die moet de weg vrijmaken naar de verkiezingen op 24 december.

Lees ook:

Hoe 20.000 huursoldaten het vredesproces in verscheurd Libië hinderen

De VN roepen de meer dan 20.000 huursoldaten in Libië op te vertrekken, maar de belangrijkste buitenlandse machten achter de huurlingenoperaties, Turkije en Rusland, zijn gehecht aan hun invloed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden