'Vergeten crises'

VN geeft grootste steunpakket ooit aan ontwikkelingslanden in Afrika

VN Secretaris-generaal Antonio Guterres tijdens de jaarlijkse top van de Afrikaanse Unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa. Beeld AFP
VN Secretaris-generaal Antonio Guterres tijdens de jaarlijkse top van de Afrikaanse Unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa.Beeld AFP

De Verenigde Naties stellen 250 miljoen dollar ter beschikking aan ontwikkelingslanden in Afrika, het grootste steunpakket van de VN ooit.

ANP

Daarmee wil secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres bijdragen aan een oplossing voor ‘vergeten crises’ op het continent, zoals hongersnood, geweld en de gevolgen van klimaatverandering. Die aankondiging deed Guterres tijdens de jaarlijkse top van de Afrikaanse Unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa, waar 55 Afrikaanse landen bijeen kwamen.

Veel Afrikaanse landen kampen met voedsel- en veiligheidscrises. Zo spelen er gewapende conflicten in verschillende landen. Ook zijn veel inwoners hun huis ontvlucht door droogte dan wel overstromingen. Zowel de gewapende conflicten als de klimaatveranderingen leiden tot hongersnood. Zo staat Somalië op de rand van een hongersnood, na vijf mislukte regenseizoenen. Als gevolg daarvan is er een groot voedseltekort dat honderdduizenden mensen treft.

Hoge schulden door coronacrisis

De coronacrisis heeft veel van de ontwikkelingslanden in grote schulden gebracht. Dat kwam omdat zij betalingsverplichtingen aan rijke landen moesten nakomen, terwijl de landen ook de pandemie moesten bestrijden. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn de schulden van de landen onder de Sahara opgelopen tot het hoogste niveau in ruim twintig jaar tijd.

Guterres heeft kritiek op de betalingsverplichtingen. “Het mondiale financiële systeem weigert stelselmatig schuldverlichting en concessionele financiering, terwijl het woekerrentes aanrekent”, aldus Guterres. “Afrikaanse landen kunnen de ontwikkelingsladder niet beklimmen met één hand op hun rug gebonden.”

De premier van Ethiopië, Abiy Ahmed, sloot zich aan bij de woorden van Guterres. “Bijna allemaal willen we onze economieën weer op het groeipad brengen. Maar dat zal niet lukken zonder voldoende herstructureren om onze buitenlandse schuld houdbaar te maken.”

Lees meer:

De vergeten hongersnood in Somalië. ‘Door de droogte zijn we alles kwijtgeraakt’
Hulpverleners waarschuwen voor een hongersnood in Somalië vanwege de aanhoudende droogte. Meer dan 500.000 Somaliërs zijn ontheemd. Journalist en fotograaf Joost Bastmeijer reisde met hulporganisatie Save the Children naar een vluchtelingenkamp en ziet kinderen die vel over been zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden