Femicide

VN: elk uur vijf vrouwen vermoord door partner of familie

Een demonstratie tegen femicide en geweld jegens vrouwen in Parijs, eerder deze maand. Beeld ANP / EPA
Een demonstratie tegen femicide en geweld jegens vrouwen in Parijs, eerder deze maand.Beeld ANP / EPA

Vorig jaar zijn wereldwijd zeker 45.000 vrouwen en meisjes omgebracht door een partner of familielid. Dit komt neer op ruim vijf moorden per uur, staat in een rapport dat de Verenigde Naties woensdag publiceerden. Volgens de VN gaat het om circa 56 procent van de naar schatting 81.100 vrouwen die in 2021 opzettelijk van het leven zijn beroofd.

Redactie Trouw

Ter vergelijking: slechts 11 procent van de moorden op mannen en jongens vindt plaats in de familiesfeer, terwijl zij veel vaker slachtoffer zijn. Wereldwijd is bij 81 procent van de moorden het slachtoffer van het mannelijke geslacht. De onderzoekers wijzen er verder op dat het aantal moorden op vrouwen de afgelopen tien jaar nauwelijks is veranderd en dat het werkelijke aantal mogelijk veel hoger is.

Het absolute aantal moorden op meisjes en vrouwen in de familiesfeer is het hoogst in Azië, met 17.800 gevallen in 2021. Wordt echter gekeken naar het aandeel van vrouwen in de totale bevolking, dan is Afrika met 17.200 moorden veel gevaarlijker: 2,5 moord per 100.000 vrouwen tegenover 0,8 in Azië. In de EU zijn vorig jaar 2500 vrouwen door een partner of familielid omgebracht. Dat zijn 0,6 gevallen per 100.000 vrouwen.

De VN heeft vrijdag uitgeroepen tot Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen. Dan begint ook een campagne tegen gender-gebaseerd geweld, die tot 10 december doorloopt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden