NieuwsWest-Afrika

VN-chef wil internationale actie tegen terrorisme in West-Afrika

Een man kijkt naar de verwoesting van het Dogon dorpje Sobama Da in Mali waarbij enkele tientallen inwoners werden afgeslacht door een militie van de Fulani in juni van dit jaar. 
 Beeld REUTERS
Een man kijkt naar de verwoesting van het Dogon dorpje Sobama Da in Mali waarbij enkele tientallen inwoners werden afgeslacht door een militie van de Fulani in juni van dit jaar.Beeld REUTERS

António Guterres, secretaris-generaal van de VN, pleitte op een top voor een steviger internationaal ingrijpen in West-Afrika en de Sahel.

Erik van Zwam

Er zijn meer geld, meer troepen, meer militair materieel en een steviger mandaat van de VN-Veiligheidsraad nodig om het oprukkend terrorisme in West-Afrika het hoofd te bieden. António Guterres, de secretaris-­generaal van de Verenigde Naties, wond er geen doekjes om op de top over antiterrorisme in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, die woensdag van start ging. “Ik ben zeer bezorgd over de situatie in de Sahel en de groeiende risico’s in West-Afrika.”

De legereenheden van de zogenoemde G5 – de landen Mauritanië, Mali, Niger, Tsjaad en Burkina Faso, die samenwerken tegen het groeiende geweld van Al-Qaida en de Afrikaanse tak van IS – zijn er niet tegen opgewassen. Donorlanden die financiering van de G5-troepenmacht beloofden, hebben vooralsnog maar voor de helft aan hun financiële verplichtingen voldaan. De Europese Unie beloofde deze week 138 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor de G5, die in 2014 is opgericht, maar nog nauwelijks uit de startblokken is gekomen.

De grootste problemen doen zich voor in Mali, maar Burkina Faso heeft zich het laatste jaar ook als brandhaard van terroristisch geweld ontwikkeld. Dat waaiert uit naar de andere G5-staten, maar ook sterkere staten in de regio als Ivoorkust, Senegal en Ghana beginnen last te krijgen van het oprukkende islamistisch terrorisme.

Door geweld geteisterd

In de cijfers van Acled, een wereldwijde organisatie die data over conflicten verzamelt, is dit jaar een piek in geweld tegen burgers te zien die het afgelopen decennium in het toch al door geweld geteisterde Mali niet eerder zo hoog was.

In het land hebben de Dogon en de Fulani het met elkaar aan de stok. De laatste is een herdersvolk dat over twaalf landen in de regio is verspreid. Het voelt zich niet beschermd door overheden en politie, en jonge Fulani sluiten zich in toenemende mate aan bij IS. De Dogon hebben hun eigen Dan Nan Ambassagou-militie.

Beide groepen hebben de laatste maanden elkaars dorpen aangevallen met motorbendes die alles platbranden en vermoorden wat op hun weg komt. Elke week vinden nieuwe incidenten plaats, met als gevolg dat in Mali en Burkina Faso circa 200.000 mensen op de vlucht zijn geslagen. In de kampen waar ze zitten, is de humanitaire situatie ronduit slecht. Hulp is er nauwelijks.

Vredesmacht

Ook zijn er met grote regelmaat aanvallen door terroristische groepen op de 15.000 man sterke VN-vredesmacht in Mali .

Guterres wil dat de internationale gemeenschap een vuist maakt tegen het terrorisme in West-Afrika. Niet alleen tegen IS en Al-Qaida, maar ook tegen het toenemende geweld van Boko Haram in Nigeria en Kameroen. De secretaris-generaal pleit voor een mandaat van de VN-Veiligheidsraad om te komen tot een internationale interventie waarbij geweld mag worden gebruikt tegen terroristische groepen in deze regio.

Lees ook:

Jihadistische opstand rukt op naar West-Afrika.

Islamitische terreurgroepen gelieerd aan IS en Al-Qaida rukken op van de Westelijke Sahel naar West-Afrika. Burkina Faso, Ghana, Togo en Benin worden erdoor gedestabiliseerd.

Slachtpartijen in Mali: in het holst van de nacht vermoorden de Dogon de Fulani óf de Fulani de Dogon.

In Mali staan twee traditioneel levende volken na een bloedbad op voet van oorlog. Het leger staat machteloos.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden