Israël

VN berispen Israël om nieuwe illegale nederzettingen

Palestijns land met de Israëlische nederzetting Avigayil op de achtergrond. Beeld AFP
Palestijns land met de Israëlische nederzetting Avigayil op de achtergrond.Beeld AFP

De Verenigde Naties hebben Israël bekritiseerd om de illegale nederzettingen in bezet Palestijns gebied. In een verklaring van de Veiligheidsraad staat dat het Israëlische beleid de “vrede bemoeilijkt” en de beoogde tweestatenoplossing in gevaar brengt. Het is de eerste keer in zes jaar dat de Verenigde Staten een berisping vanuit de Veiligheidsraad richting Israël toelaten.

ANP

De uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu erkende vorige week negen nieuwe nederzettingen die Joodse kolonisten hebben opgericht op de Westelijke Jordaanoever. Dat leidde tot ongenoegen bij Israëls tegenstanders, maar ook bij bondgenoten als de VS. De afgelopen jaren dwarsboomden de Amerikanen resoluties en verklaringen tegen Israël.

De Verenigde Arabische Emiraten hadden deze week voorgesteld een resolutie aan te nemen die van Israël zou hebben geëist “onmiddellijk en volledig te stoppen met alle nederzettingen op Palestijns gebied, inclusief Oost-Jeruzalem”. Volgens ingewijden ging die resolutie te ver voor Washington, dat een veto heeft in de Veiligheidsraad.

Resolutie

Eind 2016 werd voor het laatst een resolutie aangenomen over de Israëlische nederzettingen. Toen onthield de regering van Barack Obama zich van de stemming. De uiteindelijk aangenomen verklaring van maandag is niet bindend, in tegenstelling tot resoluties.

Alle vijftien lidstaten gingen met de tekst akkoord. De verklaring stelt dat de VN “fel tegen eenzijdige maatregelen” zijn, zoals “het bouwen, uitbreiden of legaliseren van nederzettingen en het innemen van Palestijns gebied”. Ook spreken de VN zich uit tegen het slopen van Palestijnse huizen en de ontheemding van Palestijnse burgers.

Het Witte Huis veroordeelde de Israëlische erkenning van de negen nederzettingen al eerder. Zondag leidde een omstreden Israëlisch wetsvoorstel over hervormingen van de rechtspraak ook al tot onenigheid tussen de beide landen. De Amerikaanse ambassadeur riep de regering op om te wachten met die plannen, maar een Israëlische minister vond dat hij “zich met zijn eigen zaken moet bemoeien”.

Lees ook:

Voor Israël dreigt het ‘Hongaarse’ autoritaire bestuursmodel, waarbij de meerderheid dicteert

De ‘meest rechtse regering ooit’ in Israël, zoals het nieuwste kabinet van Netanyahu wordt genoemd, stevent af op een autoritair bestuursmodel dat vergelijkbaar is met Hongarije en Polen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden