Ethiopië
VN-baas roept op tot de-escalatie in burgeroorlog in Ethiopië
De stabiliteit in de Hoorn van Afrika is in gevaar. Dat is de boodschap van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres als reactie op de deze week uitgebroken burgeroorlog in Tigray, de noordelijke provincie in Ethiopië.
De vrees bestaat dat het geweld overslaat op andere delen van Ethiopië en de buurlanden. De VN-baas riep vrijdag via Twitter op tot de-escalatie en een vreedzame oplossing van het geschil tussen de opstandige provincie Tigray en de federale regering onder leiding van Abiy Ahmed.
Vooralsnog gaat het niet die kant op. Beide partijen willen niet praten. Abiy liet in een korte verklaring weten dat de militaire operatie in Tigray een duidelijk en beperkt doel heeft. Hij wil “de rechtsorde herstellen en de constitutie beschermen”. De premier heeft voor zes maanden de noodtoestand in de provincie uitgeroepen.
Ondertussen stuurt Abiy nog veel meer troepen naar Tigray, uit andere delen van Ethiopië. De tweede man van het Ethiopische leger, Birhanu Jula, toonde zich vrijdag vastberaden om Tigray op de knieën te dwingen in deze voor hem “onverwachte oorlog waar het land zich nu in bevindt”.
De president van Tigray, Debretsion Gebremichael zei dat zijn provincie sterk genoeg is om zichzelf te verdedigen tegen de vijand: de troepen van de federale regering. “We zijn bereid martelaren te worden”, zei hij. Tigray zou inmiddels beschikken over 250.000 zwaar bewapende strijders in milities.
Gebremichael suggereerde ook dat federale militairen in het noordelijke hoofdkwartier van Ethiopië, dat in Tigray ligt, zijn overgelopen.
Voor Abiy was juist de aanval van Tigray-milities op dat noordelijk hoofdkwartier, waar zware wapens liggen waaronder artilleriegeschut, de aanleiding om troepen naar Tigray te sturen. De premier zegt dat het leger nu probeert het noordelijk hoofdkwartier te ontzetten, dat belegerd zou worden door milities uit Tigray.
De president van de opstandige provincie beschuldigde Addis Abeba ervan gevechtsvliegtuigen in te zetten en de regionale hoofdstad Mekele te bombarderen. De regering heeft luchtaanvallen niet ontkend of bevestigd.
Van verschillende kanten komen er berichten van beschietingen in de grensstreek met de zuidelijk gelegen provincie Amhara. Zowel troepen uit Amhara als van het regeringsleger zouden in gevecht zijn met paramilitairen uit Tigray.
Soedan heeft de grens gesloten
De communicatie met het gebied is moeilijk omdat het telefoonverkeer en het internet sinds het begin van de vijandelijkheden zijn platgelegd. Hierdoor zijn berichten over wat er precies gebeurt nauwelijks te verifiëren, zodat nog onduidelijk is wat propaganda is van beide zijden.
Buurland Soedan heeft inmiddels de grens gesloten met de provincie Tigray en laat gewapende individuen en groepen niet toe op zijn grondgebied. Het vreest dat de gewelddadigheden zich kunnen verplaatsen naar het zuiden van Soedan. De gouverneur van de aangrenzende Kassala-provincie in Soedan, Fateh al-Rahman al-Amin, zei een commissie in het leven te willen roepen om regels op te stellen wie als vluchteling vanuit Tigray wel wordt toegelaten in Soedan. Vooralsnog kunnen vluchtelingen het buurland officieel niet meer in.
Lees ook:
Ethiopië staat op de rand van een burgeroorlog met opstandige provincie Tigray
Ethiopië staat op de rand van een burgeroorlog met de opstandige provincie Tigray, in het noorden van het land. Woensdagochtend mobiliseerde minister-president Abiy Ahmed het leger, dat zich al aan de grens van Tigray bevond. De troepen zetten onmiddellijk de aanval in.