Vulkaanuitbarsting

Vliegveld hoofdstad Tonga snel weer open

De Hunga Tonga Hunga Ha'apai-vulkaan die de tsunami bij de eilandengroep veroorzaakte.  Beeld AP
De Hunga Tonga Hunga Ha'apai-vulkaan die de tsunami bij de eilandengroep veroorzaakte.Beeld AP

Het vliegveld van de hoofdstad van Tonga is naar verwachting donderdag weer te gebruiken. Het internet is er mogelijk een maand nog buiten dienst.

Redactie Trouw

De luchthaven werd bedolven onder een laag as na een vulkaanuitbarsting afgelopen weekend onder de zeebodem. De hulpverlening naar de getroffen eilanden wordt ernstig belemmerd door het uitvallen van het vliegveld, maar volgens de in Nieuw-Zeeland verblijvende parlementsvoorzitter van Tonga is het opruimwerk aan het einde van de woensdag klaar. Telecommunicatiebedrijf Digicel heeft ondertussen gemeld dat er weer getelefoneerd kan worden met Tonga, wel zal het herstellen van de internetverbinding met het eiland mogelijk nog een maand in beslag nemen nadat de onderzeese kabel beschadigd raakte door de vulkaanuitbarsting.

Donderdag en vrijdag zijn er twee vluchten gepland van de Nieuw-Zeelandse luchtmacht. Volgens de parlementsvoorzitter is de schade groot en is er een tekort aan drinkwater en voedsel. Het Rode Kruis heeft woensdag laten weten dat het bezig is onder meer drinkwater uit te delen. De as van de vulkaan en het zoute water van de door de uitbarsting veroorzaakte tsunami hebben drinkwaterbronnen vervuild.

"Tonga was afgesloten van de rest van de wereld, maar we hebben eindelijk succesvol contact gehad met het Rode Kruis in Tonga", aldus het hoofd van het Internationale Rode Kruis in de regio Pacific, Katie Greenwood. Noodhulpteams van het Rode Kruis in Tonga gaan samen met autoriteiten naar afgelegen eilanden als Mango, Fonoifua en Namuka waar huizen volledig verwoest zijn. Het Rode Kruis werkt samen met Nieuw-Zeeland en Australië om meer hulpgoederen naar Tonga te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden