null

Verkiezingen

Vleermuis vliegt er vandoor met de titel ‘Vogel van het Jaar’

Beeld De pekapeka-tou-roa, of Chalinolobus tuberculatus voor kenners.
Hanna Hodgetts

In Nieuw-Zeeland heeft de pekapeka-tou-roa, een inheemse vleermuizensoort, de titel ‘Vogel van het Jaar’ gewonnen. Er is alleen een probleem: een vleermuis is helemaal geen vogel, maar een zoogdier. Toch voegde de milieugroep Forest & Bird het beest toe aan zijn wedstrijd om zo meer aandacht te vragen voor de ernstig bedreigde diersoort. Volgens de manager van Forest & Bird, Lissy Fehnker-Heather, heeft de vleermuis – ongeveer zo groot als je duim – te maken met dezelfde gevaren als vele inheemse vogelsoorten. Door toedoen van ratten, buidelratten, hermelijnen en katten daalt de vleermuizenpopulatie met ongeveer 5 procent per jaar.

Bijkomend voordeel voor de pekapeka en zijn soortgenoten: de prijs is ook goed voor het vleermuizen-imago, dat de afgelopen twee jaar nogal een knauw kreeg door de rol die de beesten mogelijk zouden spelen bij het ontstaan en muteren van het coronavirus. Maar dat is bijvangst, aldus Forest & Bird, en was zeker niet het doel van de nominatie.

De pekapeka won de verkiezing met een voorsprong van drieduizend stemmen op de kakapo, een kleurrijke niet-vliegende papagaaiensoort. De wedstrijd deed veel stof opwaaien op sociale media; enkele vogelliefhebbers noemden de winst van de vleermuis ‘een grote grap’ en schreven dat er sprake was van verkiezingsfraude.

Lees ook:

Gezenderd en wel vliegt de vleermuis naar Engeland, maar het blijft oppassen voor windmolens

Met een groeiend netwerk van antennes langs de West-Europese kusten volgen biologen de trek van kleine vogeltjes, vleermuizen en zelfs hommels met zendertjes op hun rug. Wat is de relatie met windmolenparken?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden