Derde prik

Vlaanderen wil boosterprik corona voor hele bevolking

Priklocatie op Brussel Centraal.  Beeld Belga
Priklocatie op Brussel Centraal.Beeld Belga
Redactie Trouw

De Vlaamse regering wil iedereen van twaalf jaar en ouder de kans geven een zogeheten boosterprik van het coronavaccin te krijgen. Dat heeft het kabinet vrijdag laten weten. Vlaanderen wil op die manier de bescherming tegen een coronabesmetting vergroten.

Na alle 65-plussers, de bewoners van tehuizen en de mensen met een verzwakt immuunsysteem, kan ook de rest van de bevolking een derde prik (of in het geval van het Janssen-vaccin een tweede prik) halen. “We denken dat er voldoende evidentie is om dat te doen, en dat we snel moeten beslissen”, zei minister Beke van welzijn tegen de Vlaamse omroep VRT.

Maximaal vaccineren is volgens de minister het beste antwoord op de snel stijgende besmettingscijfers. Afgelopen maandag werden er 6500 nieuwe gevallen geteld, ongeveer hetzelfde aantal als vorig jaar november.

Advies van experts

Met de winter op komst vrezen de autoriteiten dat nog niet genoeg mensen zijn ingeënt om het virus in bedwang te houden. Zelfs niet in Vlaanderen, waar veel meer mensen zijn geprikt dan in Wallonië en in Brussel.

Wanneer de brede boostercampagne van start gaat is nog onduidelijk. Daarover wordt mogelijk volgende week beslist. De regering wacht nog op een advies van de Hoge Gezondheidsraad, het wetenschappelijke adviesorgaan van de overheid. “Ik heb aan de experts gevraagd dat er snel een ei gelegd kan worden door de Hoge Gezondheidsraad”, zei minister Beke. Hoe sneller er over beslist kan worden, hoe meer tijd er is om dat organisatorisch rond te krijgen, benadrukte hij. “There is no time to waste.”

Lees ook:

Afstand, mondkapjes en een avondklok: delen van Europa gaan langzaam weer op slot

Mondkapjes, afstand houden en avondklok. Op sommige plekken in de EU waar de besmettingen oplopen, worden de coronabeperkingen weer van stal gehaald.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden