Uitspraak

Vlaanderen mag onverdoofd religieus slachten blijven verbieden

Ritueel slachten bij Islamistische slachterij Akce in het Friese Oudeschoot.Beeld Archief ANP

Een Vlaams verbod op onverdoofd slachten is niet in strijd met de vrijheid van godsdienst, oordeelt het Europees Hof. In Nederland verheugt de Partij voor de Dieren zich.

Een verbod op onverdoofd slachten zoals dat sinds 2019 in Vlaanderen geldt, is niet in strijd met de vrijheid van religie. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie. Ook gaat het verbod niet in tegen andere Europese wetgeving. 

Dat het Europees Hof deze uitspraak doet, is opvallend. In september sprak de advocaat-generaal, een hoge adviseur van het Hof, zich namelijk uit tégen het verbod. Hij stelde dat in Europese wetgeving juist plaats zou zijn voor religieuze rituelen, ook al zouden die eventueel meer dierenleed berokkenen. 

Bevorderen van dierenwelzijn

Maar het Europees Hof oordeelt nu dat ‘het bevorderen van dierenwelzijn’ een erkende doelstelling van algemeen belang is in de EU. Het Vlaamse verbod mag daarom blijven gelden. Volgens het Hof weegt mee dat de Vlaamse wetgeving religieuze rituelen omtrent de slacht niet aan banden legt, maar slechts het onverdoofd slachten verbiedt. 

Ook in Nederland is al lang discussie over onverdoofd slachten. De Partij voor de Dieren (PvdD) werkt al jaren aan een verbod. Een dier mag in Nederland alleen onverdoofd geslacht worden als onderdeel van een religieus ritueel, tenzij het dier binnen veertig seconden na het doorsnijden van de halsslagader niet buiten bewustzijn is; dan moet alsnog bedwelming plaatsvinden. In 2012 sneuvelde door de invoering van die maatregel nog een wetsvoorstel voor een verbod op onverdoofd slachten van de PvdD. 

Wind in de zeilen

Na de uitspraak van de advocaat-generaal had de partij weinig hoop meer en legde het werk aan een nieuw wetsvoorstel stil. Nu het Europees Hof met dit oordeel komt, heeft de PvdD echter weer goede moed. De partij gaat ‘met de wind in de zeilen door’, aldus een woordvoerder. De partij hoopt dat er in het voorjaar een wetsvoorstel ligt, waarover in de Tweede Kamer gedebatteerd kan worden. 

In Vlaanderen is opgetogen gereageerd op de uitspraak van het Europees Hof. ‘Wij schrijven vandaag geschiedenis. Dit betekent dat nu in heel Europa de deur openstaat voor een verbod op onverdoofd slachten’, twitterde Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts. 

Lees ook:
‘Erken gewoon de verschrikkingen van rituele slacht’

Een groep van 130 dierenartsen sprak zich fel uit tegen een artikel op de opiniepagina van Trouw, waarin oud D66-senator en lid van het Overlegorgaan Joden, Christenen en Moslims Hanneke Gelderblom-Lankhout het opneemt voor onverdoofd ritueel slachten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden