Visruzie

VK dreigt met juridische stappen in visruzie met Frankrijk

De Franse president Macron en de Britse premier Johnson in Rome tijdens de G20.  Beeld AP
De Franse president Macron en de Britse premier Johnson in Rome tijdens de G20.Beeld AP
Redactie Trouw

Het Verenigd Koninkrijk heeft Frankrijk maandag een deadline opgelegd in de ruzie om visrechten. Als de Fransen niet binnen 48 uur hun dreigementen intrekken, gaan de Britten volgens buitenlandminister Liz Truss over op juridische stappen.

Frankrijk eist dat het VK meer Franse vissersboten toestemming geeft om in Britse wateren te vissen. Als die aanvragen niet worden goedgekeurd, mogen Britse boten vanaf 2 november hun vangsten niet langer in Franse havens lossen en worden er controles ingevoerd op alle producten die vanuit Groot-Brittannië naar Frankrijk worden gebracht.

Minister Truss heeft tegen Sky News gezegd dat de Fransen ‘zich oneerlijk hebben gedragen’ en dat het VK volgens de brexit-afspraken het recht heeft om actie te ondernemen en ook om compenserende maatregelen mag vragen. Zij claimt dat Frankrijk compleet onredelijke dreigementen heeft geuit.

Al lange tijd ruzie

De twee landen ruziën al lange tijd over de visvergunningen die vanwege de brexit moesten worden uitgegeven. Beide vinden dat de ander zich niet aan de afspraken houdt. Frankrijk zegt dat veel Franse schepen geen toestemming hebben gekregen om in Britse wateren te vissen, terwijl de Britten claimen dat ze erg gul zijn geweest richting de Fransen.

De spanningen zijn vorige week verder opgelopen. Frankrijk nam een Britse vissersboot in beslag omdat die zonder vergunning in Franse wateren zou hebben gevist, iets wat de Britten ontkennen. De Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson spraken elkaar afgelopen weekend over het conflict, toen ze allebei in Rome waren voor de G20-top, maar wisten de ruzie niet te beëindigen. Ze vinden allebei dat de ander het initiatief moet nemen.

Lees ook:

Macron en Johnson komen niet nader tot elkaar in de visruzie

Macron en Jonhson voerden zondagochtend tijdens een G20-top in Rome een onderonsje van een halfuur over de kwestie die de laatste weken de spanning tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk heeft doen oplopen. Maar Londen en Parijs leggen het resultaat van die ontmoeting verschillend uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden