Visserijconflict

Visserijrel tussen de Britten en Fransen loopt hoog op: Franse vissers en Britse marineschepen varen Jersey binnen

Saint Helier, de voornaamste haven van Jersey Beeld AFP
Saint Helier, de voornaamste haven van JerseyBeeld AFP

Protesterende Franse vissers zijn de haven van Saint Helier op het Brits eiland Jersey binnengevaren. Ze betogen tegen nieuwe Britse voorwaarden om bij de Kanaaleilanden te vissen. De vissers zijn met tientallen boten naar het eiland gevaren en volgens de Jersey Evening Post zal de buitenlandminister van het eiland, Ian Gorst, aan boord van een vissersboot gaan om kennis te nemen van de klachten van de Fransen.

Vissers hadden gezegd dat ze de haven urenlang zouden blokkeren, maar weerspraken dat later weer. Een vrachtschip dat donderdagmorgen uit Saint Helier zou uitvaren, ligt er echter nog steeds. Het is niet duidelijk of de kapitein van het schip het vertrek heeft uitgesteld vanwege de tientallen vissersboten in en voor de haven.

De Britse premier Boris Johnson heeft twee patrouilleschepen van de marine naar het Kanaaleiland gestuurd vanwege het conflict met Frankrijk over visserijrechten. Britse media melden dat de bemanning boten die in Jersey de scheepvaart belemmeren, in beslag kunnen nemen. Frankrijk dreigde eerder al dat de doorgifte van elektriciteit vanuit Frankrijk via een onderzeese kabel naar het eiland als “vergeldingsmaatregel” kan worden onderbroken. De Franse maritieme autoriteiten hebben twee vaartuigen richting Jersey gestuurd, een patrouilleboot van de gendarmerie en een reddingsboot. Beide hebben geen wapens aan boord.

‘Voorzorgsmaatregel’

Premier Johnson zei woensdag dat hij de twee marinevaartuigen “als voorzorgsmaatregel” naar Jersey stuurt. Een blokkade zou volgens de premier “volledig ongerechtvaardigd” zijn.

Volgens de Franse minister Annick Girardin (overzeese gebieden) hebben de Britten nieuwe toegangsvoorwaarden voor de Franse vissers doorgevoerd, waardoor die korter actief kunnen zijn in het gebied en minder soorten uit het water mogen halen. Dat ontdekte Girardin naar eigen zeggen afgelopen vrijdag.

Het Verenigd Koninkrijk publiceerde een lijst met 41 Franse vissersboten waaraan nieuwe voorwaarden zijn gesteld die volgens Parijs niet zijn “afgestemd, besproken of aangemeld” als deel van de brexitovereenkomst. “Volkomen onaanvaardbaar”, zei Girardin deze week in het parlement over de kwestie. Zij vreest dat als Frankrijk geen actie onderneemt vissers ook worden geweerd uit andere visrijke Britse wateren.

‘Onaanvaardbaar’

“Volkomen onaanvaardbaar”, zei Girardin deze week in het parlement over de kwestie. Zij vreest dat als Frankrijk geen actie onderneemt, vissers ook zullen worden geweerd uit andere visrijke Britse wateren.

Het eiland Jersey ligt circa 25 kilometer van de Normandische kust. Het is geen deel van het Verenigd Koninkrijk, maar een Brits kroonbezit.

Het Kanaaleiland Jersey Beeld REUTERS
Het Kanaaleiland JerseyBeeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden