Koeien op Pico, een van de eilanden van de Azoren. Beeld Jurjen Drenth, Hollandse Hoogte
Koeien op Pico, een van de eilanden van de Azoren.Beeld Jurjen Drenth, Hollandse Hoogte

Rondje EuropaAzoren

Vikingen waren de Portugezen ruimschoots voor op de Azoren

Jurriaan Van Eerten

Eigenlijk klopte er altijd al iets niet aan het verhaal. Het zou ene Diogo de Silves geweest zijn, een Portugese zeevaarder, die in 1427 als eerste mens voet zette op de Azoren – de indrukwekkende eilandengroep die midden in de Atlantische oceaan uit het water omhoogsteekt. De naam De Silves staat half leesbaar op een document met inktvlekken, en dat is het beste bewijs van het bestaan van de ontdekkingsreiziger.

Maar als de Azoren toen voor het eerst werden bevolkt, waarom stond er dan wel al een eilandengroep in de Atlantische Oceaan ingetekend op een kaart uit 1351? Waarom zijn er geheimzinnige ruïnes op het eiland Terceira, die niets met Portugese cultuur van doen lijken te hebben?

En daarnaast is het ook verdacht dat de eilanden zijn vernoemd naar het Portugese woord voor een havik: açor. De ontdekkingsreizigers zouden deze hebben zien vliegen rondom de eilanden. Maar haviken leven van muizen en andere kleine knaagdieren – die van origine niet op de Azoren voorkomen.

Azoren al zevenhonderd jaar eerder bevolkt

Ergens klopte er dus iets niet. En een groep wetenschappers heeft nu definitief vastgesteld wat. De Azoren waren ver voor de komst van de Portugezen door mensen bevolkt. In afzettingslagen vonden de wetenschappers houtskoolresten en sterolen, stoffen die voorkomen in de darmkanalen van zoogdieren. Aangezien deze van nature niet op de eilanden te vinden zijn, is dit het bewijs dat zevenhonderd jaar eerder al mensen naar de Azoren waren gekomen en daarbij vee hadden meegebracht.

Voor de Portugezen waren de Azoren altijd hun eigen paradijs: een ongerepte eilandengroep op anderhalf duizend kilometer afstand van het vasteland, waar vandaag de dag zo’n 250.000 mensen wonen – die erom bekendstaan dat zij hun afgezonderde levens vullen met het lezen van literatuur.

Gunstige noordenwinden

Maar het waren volgens de onderzoekers Noormannen die al honderden jaren eerder naar de Azoren kwamen. Diezelfde zeevaarders die in die periode IJsland, Groenland en zelfs Amerika hadden ontdekt, nog voordat Columbus daar aankwam. Een periode van gunstige noordenwinden heeft mogelijk de Vikingen geholpen om naar de eilanden te zeilen.

Het is een bewering die strookt met een ontdekking uit 2014, toen een wetenschapper overeenkomsten zag in het DNA van muizen op de Azoren en muizen uit Noord-Europa. Die kunnen zijn meegekomen op Vikingschepen. Dat zou meteen ook verklaren waar die haviken van leefden waarnaar de eilanden zijn vernoemd.

Lees ook:

Europa’s eenzame voorpost

Flores is het westelijkste puntje van Europa. Het ligt stiekem al in Amerika.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden