Polen

Vijftig ambassadeurs vragen om respect voor rechten Poolse lhbt-gemeenschap

Eerder deze maand vond bij het Amsterdamse Homomonument een demonstratie plaats tegen de steeds grimmiger anti-LHBTI campagne in Polen. Beeld Joris Van Gennip
Eerder deze maand vond bij het Amsterdamse Homomonument een demonstratie plaats tegen de steeds grimmiger anti-LHBTI campagne in Polen.Beeld Joris Van Gennip
ANP

In een open brief hebben vijftig ambassadeurs en vertegenwoordigers van internationale organisaties in Polen opgeroepen om de rechten van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (lhbt's) te respecteren.

In de brief, die zondagavond laat werd gepubliceerd, staat: "We bevestigen opnieuw de waardigheid die inherent is aan elk individu, zoals uitgedrukt in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Eerbiediging van deze grondrechten verplicht regeringen alle burgers te beschermen tegen geweld en discriminatie en ervoor te zorgen dat ze gelijke kansen hebben."

Daartoe en om kwetsbare gemeenschappen te beschermen tegen misbruik en haatzaaiende uitlatingen, moet worden gewerkt aan een "omgeving van non-discriminatie, tolerantie en wederzijdse acceptatie". De ambassadeurs van de VS, Duitsland, Frankrijk, India, Italië en Japan behoren tot de ondertekenaars de brief.

In de meest conservatieve delen van Polen, met name in het zuidoosten, hebben gemeenten en lokale overheden zichzelf vrij verklaard van de "lhbt-ideologie" of zich uitgesproken voor "familierechten”

De conservatieve Poolse president Andrzej Duda had al naam gemaakt in de campagne voor de presidentsverkiezingen met homofobe opmerkingen. Over lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders zei hij onder meer: ​​"Ze proberen ons ervan te overtuigen dat ze mensen zijn. Maar het is maar een ideologie."

Lees ook:
Mee met de anti-homobus door Polen: ‘Ik heb geen hekel aan homo’s’, zegt de chauffeur

Al ruim twee jaar rijdt Jan Bienas voor de stichting Pro Life – Voor het Leven – met deze auto door Polen. Eerst vooral met anti-abortusleuzen, maar de laatste tijd richt de stichting haar pijlen op lhbt+: lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Trouw reed mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden