Jordanië

Vijftien jaar cel in Jordaans paleisdrama

Sharif Hassan bin Zaid – een lid van de Jordaanse koninklijke familie, is maandag veroordeeld tot vijftien jaar cel voor zijn rol in een complot om koning Abdullah II van de troon te stoten. Beeld AP
Sharif Hassan bin Zaid – een lid van de Jordaanse koninklijke familie, is maandag veroordeeld tot vijftien jaar cel voor zijn rol in een complot om koning Abdullah II van de troon te stoten.Beeld AP
Redactie Trouw

De Jordaanse rechtbank heeft maandag twee prominente functionarissen veroordeeld tot een celstraf van vijftien jaar wegens opruiing tegen koning Abdullah II. Het gaat om Sharif Hassan bin Zaid – een lid van de koninklijke familie – en Bassem Awadallah, vroeger een vertrouwde adviseur van de koning.

De twee worden ervan beschuldigd te hebben samengespannen met prins Hamza – de halfbroer van de koning – om onrust in het land te verspreiden en mensen op te zetten tegen het bewind van de koning. In april werden ze alle drie gearresteerd en onder huisarrest geplaatst. Volgens critici is de rechtszaak niet eerlijk verlopen: de verdediging mocht geen getuigen oproepen en de deuren werden gesloten voor de media.

Hamza was ooit kroonprins, maar deze titel werd hem in 2004 door Abdullah II afgenomen. Sindsdien is de relatie tussen de twee gespannen; ook doordat Hamza een veel grotere populariteit onder het Jordaanse volk geniet dan de koning zelf. Zo werd de koning uitgejoeld toen hij dit voorjaar een ziekenhuis bezocht waar door een tekort aan zuurstof enkele coronapatiënten waren overleden, terwijl prins Hamza geprezen werd toen hij vervolgens de nabestaanden een bezoek bracht.

Prins Hamza werd overigens niet vervolgd, hij heeft inmiddels publiekelijk zijn loyaliteit aan de koning verkondigd. Wel verblijft hij nog altijd onder huisarrest. De advocaten van de andere twee mannen hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan.

Lees ook:

Onrust in Jordanië vanwege vermoedens van voorbereiding staatsgreep

De veiligheidsdienst van Jordanië heeft een lid van de koninklijke familie, een voormalige adviseur van koning Abdullah, aangehouden voor verhoor. Volgens het staatspersbureau Petra gebeurde dat om veiligheidsredenen. Andere bronnen melden dat de ondervraging te maken heeft met een poging het land te destabiliseren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden