Grenshekken

Vijf migranten omgekomen bij bestorming hekken Spaanse exclave

Migranten rennen de Spaanse enclave Melilla in.  Beeld AP
Migranten rennen de Spaanse enclave Melilla in.Beeld AP

Vijf Afrikaanse migranten zijn bezweken aan verwondingen die ze hadden opgelopen bij de bestorming van de grenshekken in de Spaanse exclave Melilla in Marokko. Dat hebben de autoriteiten in de Marokkaanse grensstad Nador gemeld.

Redactie Trouw

Bijna tachtig andere migranten en ongeveer 140 agenten en andere veiligheidsmedewerkers raakten gewond. Het meeste veiligheidspersoneel raakte gewond bij de pogingen de migranten tegen te houden, aldus het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ongeveer 2000 migranten probeerden met de bestorming van de grenshekken Melilla te bereiken. Van hen slaagden ongeveer 130 om de exclave te bereiken. Volgens het Marokkaanse ministerie van binnenlandse zaken kwam een aantal migranten om het leven toen zij vielen van de muur die ze probeerden te beklimmen.

De Spaanse premier Pedro Sanchez prees het optreden van de Spaanse en Marokkaanse politie. Hij beschreef het optreden als een poging om ‘een goed georganiseerde, gewelddadige aanval’ af te slaan. Volgens hem was de bestorming georganiseerd door de ‘mensensmokkelmaffia'.

Grensbewaking

Het was de eerste keer dat een grote groep migranten probeerde via Melilla Spanje en daarmee ook de Europese Unie te bereiken, sinds de diplomatieke betrekkingen tussen Rabat en Madrid zijn genormaliseerd. Toen de landen vorig jaar ruzie hadden over de status van de Westelijke Sahara, bestormden in de zomer groepen van soms wel duizenden migranten de exclaves Melilla en Ceuta. Nadat de banden waren aangehaald, kreeg de Marokkaanse grenspolitie de situatie weer onder controle.

Melilla en Ceuta in het noorden van Marokko zijn een geliefde tussenbestemming voor illegale migranten, omdat ze zo Spanje en de Europese Unie kunnen bereiken zonder de Middellandse Zee te hoeven oversteken. Spanje betaalt daarom veel geld aan Marokko om de grens te bewaken. De twee kleine stukken land zijn al zeshonderd jaar Europees bezit en er wonen 170.000 mensen. Ceuta ligt iets ten zuiden van Gibraltar en Melilla 225 kilometer oostelijker. Marokko maakt ook aanspraak op de gebieden.

Lees ook:

Afrikaanse migranten bestormen Spaanse exclave Melilla

Zo’n 2500 migranten probeerden begin maart dit jaar ook al over de hoge hekken te klimmen bij de Spaanse exclave Melilla. Een kleine 500 mensen slaagden daarin.

Met migranten zet Marokko buurland Spanje onder druk

Een run van migranten op de Spaanse stad Ceuta, lijkt Marokko uit te komen. Zo kan Rabat druk uitoefenen op Spanje, waar extreem-rechtse partijen profiteren van de moeilijk beheersbare instroom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden