Taiwan

Vijf ballistische raketten China landen in Japanse wateren, na begin oefening rondom Taiwan

Beelden van raketlanceringen op een niet bekendgemaakte locatie in China, uitgezonden op de Chinese staatstelevisie.  Beeld AP
Beelden van raketlanceringen op een niet bekendgemaakte locatie in China, uitgezonden op de Chinese staatstelevisie.Beeld AP

De omstreden militaire oefeningen ter zee en in de lucht rondom Taiwan die China had aangekondigd, zijn donderdagochtend ook begonnen.

Redactie Trouw

Vijf ballistische raketten die China donderdag afvuurde als onderdeel van een militaire oefening zijn in Japanse wateren terechtgekomen. De Japanse minister van Defensie Nobuo Kishi zei donderdag dat het de eerste keer is dat Chinese raketten in de Japanse economische zone landen.

Waar de raketten precies zijn geland, is niet bekend. Het eiland Yonaguni ligt ongeveer 117 kilometer ten oosten van de Taiwanese hoofdstad Taipei. China heeft volgens Taiwan donderdag elf ballistische raketten afgevuurd als onderdeel van een oefening rond Taiwan, die vanochtend is begonnen, als reactie op het gewraakte bezoek van de Amerikaanse Huis-voorzitter Nancy Pelosi.

Het Taiwanese ministerie van Defensie zegt dat China meerdere ballistische raketten heeft afgevuurd, die zouden zijn neergekomen in de wateren ten noordoosten en zuidwesten van het eiland. Het Chinese leger bevestigt dat er met raketten is geschoten als onderdeel van de aangekondigde militaire oefeningen.

Het zou gaan om ballistische Dongfeng-raketten die rond 14.00 uur lokale tijd vanaf het Chinese vasteland zijn afgevuurd. Volgens de veiligheidsdiensten waren er twee raketten te zien boven de Taiwanese Matsu-eilandengroep. Taiwan en China hebben de precieze route en plek van inslag niet bekendgemaakt. Als reactie op de oefeningen heeft Taipei luchtverdedigingssystemen geactiveerd.

Lees ook een analyse over de reactie van China: het land is woest over Pelosi’s bezoek aan Taiwan, maar houdt tegenmaatregelen beperkt. En over de verhoudingen tussen China en Taiwan: Peking heeft weinig haast met het inlijven van Taiwan.

Grootste militaire oefening ooit

Het Taiwanese ministerie van Defensie verklaarde vanochtend al dat het ‘voorbereidingen treft voor oorlog, zonder oorlog op te zoeken’. China voert op verschillende plekken rondom Taiwan oefeningen uit. Daardoor is het lucht- en zeeruim van Taiwan geblokkeerd. De Straat van Taiwan is een van de drukst bevaren zeestraten ter wereld.

Volgens Peking gaat het om de grootste militaire oefening ooit die China rond Taiwan uitvoert. Er wordt zowel in de lucht als op het water met scherp geschoten. Zo’n tien Chinese schepen zouden donderdagochtend de middenlijn in de straat van Taiwan zijn overgestoken. Ook Taiwanese schepen varen in de buurt van die lijn, die als officieuze grens dient tussen de territoriale wateren van China en Taiwan. Woensdag zouden 27 Chinese gevechtsvliegtuigen de middenlijn over zijn gevlogen.

null Beeld Bart Friso
Beeld Bart Friso

Escalatie voorkomen

Er is internationaal veel kritiek op China vanwege de oefeningen, die één dag na het vertrek van Pelosi zijn begonnen. China ziet Taiwan als afvallige provincie en noemt het bezoek van Pelosi een schending van de soevereiniteit, waar het voor gestraft moet worden.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, bestempelde het bezoek van de Amerikaanse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden donderdag als een ‘manische, onverantwoorde en zeer irrationele’ actie, meldden staatsmedia. Wang stelde ook dat China er via de diplomatieke weg alles aan doet om een crisis te vermijden, maar niet zal toestaan dat zijn “kernbelangen” worden geschaad.

Kans op ongelukken

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan noemt de Chinese militaire oefeningen rond Taiwan ‘onverantwoord’. In een interview met National Public Radio (NPR) zegt Sullivan woensdag dat de door het Chinese leger aangekondigde oefeningen ‘de kans op een incident reëel maken’. Sullivan hekelt tegenover NPR dat het Chinese leger zich ‘mogelijk bezighoudt met onder meer rakettests en schietoefeningen met munitie die op scherp staat'. Hij roept de Chinese autoriteiten op om verantwoordelijkheid te nemen en zo ‘een misstap of misrekening in de lucht of op zee te voorkomen’.

Taiwan meldde vanochtend al dat er woensdagnacht ongeïdentificeerde vliegtuigen, vermoedelijk drones, werden waargenomen boven het Taiwanese eiland Kinmen, dat op slechts enkele kilometers van de Chinese kust ligt maar wel bij Taiwan hoort. Met vuurpijlen zouden de drones zijn ‘afgeschrikt’.

De website van het Taiwanese ministerie van Defensie zou donderdag zijn gehackt en daardoor enige tijd offline zijn geweest, meldt het leger verder. Eerder deze week werden verschillende Taiwanese overheidswebsites ook gehackt, de autoriteiten stelden toen dat het ging om hackers die vanuit China en Rusland opereerden.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan Beeld REUTERS
De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake SullivanBeeld REUTERS

China annuleert ontmoeting met Japan na G7-verklaring over Taiwan

China heeft een ontmoeting met de minister van Buitenlandse Zaken van Japan geannuleerd na een verklaring van de G7-landen over de Chinese militaire oefening rond Taiwan. De Chinese minister Wang Yi en zijn Japanse collega Yoshimasa Hayashi zouden elkaar rond de ASEAN-top ontmoeten.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen noemden de militaire oefening van China een ‘escalerende reactie van China die de spanning opvoert en de regio destabiliseert’. De ministers riepen op tot een vreedzame oplossing van het conflict. Volgens China destabiliseert het de regio niet, omdat het een interne kwestie betreft.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden