Vietnam

Vietnam kiest nieuwe leiders, lukt het hen de coronapandemie blijvend te bedwingen?

Een propagandaposter voor het congres van de Communistische Partij in Hanoi.  Beeld EPA
Een propagandaposter voor het congres van de Communistische Partij in Hanoi.Beeld EPA

Vietnam heeft de pandemie de kop ingedrukt, terwijl de economie bloeit. Wat verwachten de burgers van de almachtige Communistische Partij, die deze week nieuwe leiders kiest?

In de Vietnamese hoofdstad Hanoi komen deze week een kleine 1600 afgevaardigden samen voor het nationale congres van de Communistische Partij. Tijdens dit congres wordt de politieke koers van Vietnam voor de komende vijf jaar uitgezet en worden de belangrijkste leiders van het land gekozen: de president, de premier, de parlementsvoorzitter en de secretaris-generaal van de Communistische Partij.

Vietnam, sinds decennia een communistische eenpartijstaat die geen oppositie duldt, was de afgelopen decennia een van de snelst groeiende economieën ter wereld. Het afgelopen jaar verraste het ruim 96 miljoen inwoners tellende land vriend en vijand door met kordaat optreden het coronavirus al vroeg in de kiem te smoren en het totaal aantal besmettingen klein te houden. Aan de nieuwe leiders de taak het virus blijvend te bedwingen, het economische momentum uit te bouwen en Vietnam steviger neer te zetten als een belangrijke regionale macht.

Maar hoe zien de Vietnamezen zelf de toekomst? Drie van hen vertellen vanuit Hanoi hoe het leven in het steeds welvarendere land is veranderd en waar zij de komende jaren op hopen.

Tung Song Nguyen.  Beeld Khan Truong Trong
Tung Song Nguyen.Beeld Khan Truong Trong

Tung Song Nguyen (29), ondernemer

“Na tweeënhalf jaar in Australië te hebben gestudeerd, zag ik bij terugkeer in 2017 veel mogelijkheden in Vietnam. Er was een groeiende markt voor diensten die in het buitenland normaal zijn, maar die we hier nog nauwelijks kennen. Geïnspireerd door een vriend van mij, opende ik mijn eigen tattooshop. Dat ging al snel erg goed. Ik had vooral toeristen als klanten, mensen met allemaal verschillende nationaliteiten.

Vanwege het coronavirus kwam het toerisme vorig jaar stil te liggen, maar gelukkig kon ik dat goed opvangen omdat ik inmiddels met mijn vriendin een modezaak had geopend. Die winkel loopt erg goed, en het lukt me bovendien steeds beter om de tattooshop op de markt te zetten voor Vietnamese klanten. Ik heb nu vijftien mensen in dienst.

Mijn generatie heeft het geluk dat we opgroeien in een tijd waarin Vietnam veel beter is verbonden met de rest van de wereld. Er zijn nu ontzettend veel mogelijkheden en ik merk dat veel Vietnamezen optimistisch zijn over de toekomst, zelfs zij die het moeilijk hebben vanwege Covid-19. Onze leiders doen het goed. Wel hoop ik dat ze het wat makkelijker maken om zaken te doen. De administratieve rompslomp is vaak behoorlijk gecompliceerd. Dat kost ons veel tijd.”

Ha Thu Be. Beeld Khan Truong Trong
Ha Thu Be.Beeld Khan Truong Trong

Ha Thu Be (64), gepensioneerd ingenieur

“Als kind groeide ik op tijdens de oorlog met de Amerikanen. We woonden vlakbij de grens met China. Daar waren zoveel bombardementen dat mijn familie zich zeven jaar moest verschuilen in het oerwoud om veilig te zijn. Het was een heel zware tijd. We kregen wat eten van de overheid, maar veel was het niet. Als kinderen moesten we helpen met de kippen en hout sprokkelen om vuur te kunnen maken.

Na de oorlog werd het leven wat gemakkelijker, maar we bleven arm. Mijn man en ik werkten voor de overheid; we kregen beiden een heel klein salaris. Om ons inkomen wat aan te vullen verkochten we groente op de markt en hout dat we in het bos hadden verzameld. Sinds de jaren negentig ging het telkens beter. Onze salarissen gingen omhoog en er ontstonden meer kansen.

Ik ben blij met wat de overheid heeft gepresteerd. We leven in vrede en hebben een bloeiende economie. Ook ben ik trots op hoe Vietnam de pandemie heeft aangepakt. Terwijl andere landen het virus niet onder controle krijgen, leven we hier in vrede en veiligheid. Ik verwacht dat de nieuwe leiders deze koers zullen voortzetten en het karakter hebben om Vietnam goed te vertegenwoordigen.”

Anh Nhat Pham.  Beeld Khan Truong Trong
Anh Nhat Pham.Beeld Khan Truong Trong

Anh Nhat Pham (30), IT-expert

“Voor mijn studie computerwetenschappen heb ik zes jaar in de Verenigde Staten gewoond. Daardoor kijk ik met andere ogen naar Vietnam. Ik zie nu bijvoorbeeld duidelijker hoeveel Vietnamese propaganda er is. Ook merk ik dat dingen hier eigenlijk anders zijn dan ik altijd had gedacht. Zo tackelde de overheid Covid-19 veel beter dan ik had verwacht. Omdat Vietnam een communistische eenpartijstaat is, is er hier veel corruptie. Ik vreesde dat corruptie een goede reactie op covid zou tegenwerken, maar dat was niet zo.

Toch hoop ik dat Vietnam ooit dezelfde politieke koers inslaat als de VS. Het zou goed zijn als we meer vrijheid van meningsuiting krijgen en dat je niet direct bang hoeft te zijn voor repressie als je iets anders zegt. Ook vind ik dat de overheid het internet veel te scherp controleert.

Economisch gaat het wel best goed, maar ik hoop dat de economie sneller groeit. We hebben China als buurland, en China is veel machtiger dan wij. Het zou geweldig zijn als we een sterke economie hebben en China wat meer tegenwicht kunnen bieden.

De politieke machtswisseling interesseert me niet echt. Dat is meer voor de bühne. Als je het mij vraagt, verandert er niet echt iets.”

Lees ook:
Vietnam wint coronastrijd met agressief test- en quarantainebeleid

Vietnam heeft het coronavirus kordaat aangepakt, zeggen experts. Maar een open debat over de te volgen strategie was niet mogelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden