Vier vermoorde activisten

Juana Perea Plata (50) (foto via internet)
Waar: Colombia

Vermoord: 29 oktober 2020, ontvoerd uit haar woning in Termales en in een boot op de Nuquí-rivier door het hoofd geschoten

Activiteiten: Was in Termales – in de noordelijke kustregio Chocó, waar rechtse (neo-)paramilitaire groepen actief zijn – bezig met het opzetten van een ecotoerismeproject, en voerde actie tegen de komst van de Tribugáhaven. Het project zou een boost betekenen voor de handel met China, maar een enorme klap voor de natuur van het noordelijke Tribugá-baaigebied met veel walvissen.

Stand van zaken: onbekend

Óscar Eyraud Adams (34) (foto via Global Witness: Mexicali Resiste)
Waar: Mexico

Vermoord: 24 september 2020, volgens ooggetuigen door een groep mensen die in twee geblindeerde busjes bij zijn huis in de stad Tecate (Baja California) arriveerde. Twee dagen later vond ook zijn zwager Daniel Sotelo de dood.

Activiteiten: Zette zich in voor de Kumiai, een inheemse bevolkingsgroep waar hij zelf ook onderdeel van uitmaakte. Door onvoldoende regenval kampen de Kumiai met grote droogte waardoor hun oogsten mislukken. Ze krijgen van de autoriteiten echter geen toestemming voor het slaan van nieuwe waterputten, terwijl grote ondernemingen wel hun gang mogen gaan in hun leefgebied.

Stand van zaken: onbekend.

Roy Giganto (leeftijd onbekend) (foto via internet)
Waar: Filipijnen

Vermoord: 30 december 2020 in Panay Island tijdens een gecoördineerde actie van het leger en de politie, samen met acht andere Tumandok-leiders.

Activiteiten: Kwam in opstand tegen de militaire aanwezigheid in het grondgebied van de Tumandok en de bouw van de Jalaur-megadam, waardoor de inheemse bevolking gedwongen wordt geëvacueerd.

Stand van zaken: De politie beloofde in januari van dit jaar de zaak te onderzoeken, maar tot dusver is er niets openbaar gemaakt.

Fikile Ntshangase (65) (foto via Global Witness: Roy Symons/All Rise)

Waar: Zuid-Afrika

Vermoord: 22 oktober 2020 in haar huis in Ophondweni, door drie onbekende mannen doodgeschoten in het bijzijn van haar jonge kleinzoon.

Activiteiten: Verzette zich tegen de uitbreiding van de kolenmijn nabij Samkhele, niet ver van Afrika’s oudste natuurreservaat Hluhluwe-Imfolozi. Door de explosies in de mijn lopen de huizen van de plaatselijke bevolking schade op, hebben mensen last van stof in hun woningen en longen. De problemen veroorzaken grote spanningen in families, die soms uiteenvallen.

Stand van zaken: tot op heden geen arrestaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden