Westoever

Vier Palestijnen gedood bij Israëlische inval Jenin

De vaders van Nidal Khazim (l) and Youssef Shreem (r) rouwen tijdens de begrafenis die vrijdag voor hun zoons werd gehouden.  Beeld AFP
De vaders van Nidal Khazim (l) and Youssef Shreem (r) rouwen tijdens de begrafenis die vrijdag voor hun zoons werd gehouden.Beeld AFP

Bij een Israëlische militaire operatie in een drukke winkelstraat in Jenin zijn donderdag vier mensen gedood, onder wie een 16-jarige jongen.

Isabel Bolle

Tijdens een Israëlische inval in Jenin, op de bezette Westoever, zijn donderdag vier Palestijnen doodgeschoten. De aanval vond plaats in een drukke winkelstraat, midden op de dag, en werd uitgevoerd door leden van een undercover-eenheid van het Israëlische leger. Ooggetuigen vertellen aan persbureau Reuters dat de Israëlische troepen in twee auto’s door de straat reden en plotseling stopten, waarna ze uitstapten en twee mannen doodschoten.

Volgens Israëlische en Palestijnse autoriteiten waren de twee mannen − Youssef Shreem en Nidal Khazim − militanten. De Jenin-brigades, een lokale militie die banden heeft met Islamitische Jihad, zegt in een verklaring dat Khazim een belangrijk lid van de groep was. De Izz al-Din al-Qassembrigades, de militaire tak van Hamas, zegt dat Shreem bij hen aangesloten was.

Israël zegt dat een van de militanten betrokken was bij het voorbereiden van een aanslag. De ander zou betrokken zijn geweest bij eerdere aanvallen op Israëlische troepen.

‘Een misdaad die niet onbeantwoord zal blijven’

Op beelden die door omwonenden zijn gemaakt, en onder andere zijn verspreid door de Israëlische krant Ha’aretz, is te zien hoe een van de militanten ongewapend en gewond − mogelijk al dood − op straat ligt voordat een van de Israëlische soldaten hem van dichtbij door zijn hoofd schiet. De Jenin-brigades veroordelen de aanval als een ‘laffe moordaanslag’. Hamas noemt het een ‘misdaad’ die ‘niet onbeantwoord zal blijven’.

Naast de militanten werd er ook een 16-jarige jongen doodgeschoten, die volgens ooggetuigen voor de winkel van zijn ouders op zijn fiets reed toen hij geraakt werd door het Israëlische vuur. De vierde man werd volgens de Israëlische autoriteiten doodgeschoten toen hij de Israëlische troepen aanviel met een koevoet. Het Palestijnse ministerie van gezondheid meldt dat er bij de inval ook 23 gewonden zijn gevallen. Vijf van hen zijn er ernstig aan toe.

De inval vond plaats in de aanloop naar een bijeenkomst tussen Palestijnse en Israëlische functionarissen in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh. Daar zal zondag worden gepraat over het temperen van de spanningen op de bezette Westoever, voordat de Ramadan volgende week begint.

Lees ook:

In het Palestijnse vluchtelingenkamp kent iedereen wel iemand die gedood is

Jenin geldt als een bolwerk van de gewapende strijd tegen Israël. Verslaggever Ties Brock trok het kamp in.

In ‘de Leeuwenkuil’ komen Palestijnse jongeren van alle achtergronden samen

In korte tijd is de populariteit van ‘de Leeuwenkuil’, een nieuwe militie op de bezette Westoever, snel gestegen. Het voornemen om Palestijnse jongeren van verschillende achtergronden te verenigen, is aantrekkelijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden