Mishandeling

Vier maanden cel voor Fransman die president Macron sloeg

Het incident afgelopen dinsdag waarbij Emmanuel Macron door een man in het gezicht werd geslagen. Beeld AP
Het incident afgelopen dinsdag waarbij Emmanuel Macron door een man in het gezicht werd geslagen.Beeld AP

De man die dinsdag de Franse president Emmanuel Macron in zijn gezicht sloeg, moet vier maanden de gevangenis in. Daarnaast krijgt hij een voorwaardelijke celstraf van veertien maanden, zo heeft de rechtbank besloten. Het staatshoofd kreeg de klap toen hij een kleine menigte groette tijdens een werkbezoek aan het zuiden van Frankrijk. Het Franse Openbaar Ministerie had anderhalf jaar cel geëist.

Damien Tarel (28) is door de rechtbank in Valence schuldig bevonden aan de mishandeling van een ambtenaar, waar een maximale straf van drie jaar cel en een boete van 45.000 euro op staat. Hij zit vast sinds hij de klap uitdeelde in Tain-l’Hermitage, een kleine gemeente ten zuiden van Lyon. De man stond met een aantal andere mensen achter een dranghek en sloeg Macron toen de politicus hem groette. Voor de klap uitte hij kritiek op Macrons beleid.

Volgens de openbaar aanklager is de actie van Tarel “absoluut onacceptabel” en “een daad van opzettelijk geweld”. Tarel verklaarde in de rechtbank dat hij enkele dagen voor Macrons bezoek overwoog een ei of slagroomtaart naar de president te gooien. Hij was naar eigen zeggen niet van plan hem te slaan. De man zei ook dat de president staat “voor het verval van Frankrijk”. Hij heeft geen banden met politieke of militante groeperingen.

Tweede verdachte

Behalve Tarel werd ook een tweede verdachte opgepakt. Deze man wordt niet vervolgd voor het incident met Macron, maar wel voor illegaal wapenbezit. In het onderzoek werden bij hem thuis onder andere wapens en een kopie van Adolf Hitlers Mein Kampf gevonden.

Het incident in Tain-l’Hermitage is veroordeeld door alle politieke partijen in Frankrijk. Macron sprak zelf van een losstaand incident en zei dat geweld en haat een bedreiging vormen voor de democratie. Premier Jean Castex noemde het een belediging voor de democratie.

Lees ook:
Militairen stoken vuurtje op in steeds rechtser Frankrijk

Na de gepensioneerde generaals, beweren nu ook actieve militairen dat Frankrijk op de rand van een burgeroorlog staat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden