Slowakije

Vier jaar cel voor politicus die flirt met nazisymbolen

De Slowaakse politicus Marian Kotleba komt aan bij de rechtbank in Bratislava (februari 2020).Beeld AP

De extreemrechtse Slowaakse politicus Marian Kotleba is tot ruim vier jaar cel veroordeeld voor het gebruik van nazisymbolen. 

Met geld geven aan arme families lijkt weinig mis. Toch werd Marian Kotleba begin deze week naar aanleiding van een donatie aan een Slowaakse familie door de rechter tot vier jaar cel veroordeeld. De parlementariër en oprichter van de extreemrechtse Volkspartij Ons Slowakije (LSNS) gebruikte nazisymbolen bij de gift en heeft daarmee haat gezaaid, oordeelde de rechter. 

Precies 1488 euro kreeg de familie destijds in 2017 overgemaakt. In extreem-rechtse kringen staat het cijfer 1488 symbool voor een racistische slogan van veertien woorden en de nazigroet Heil Hitler; de h is de achtste letter van het alfabet. Later kreeg onder meer een ijshockeyclub precies hetzelfde bedrag overgemaakt.

Het is niet voor het eerst dat Kotleba openlijk flirt met nazisymbolen. Zo gebruikte hij jarenlang de fascistische groet na straz en organiseerde hij als leider van een extreem-rechtse beweging aan het begin van deze eeuw marsen met brandende fakkels. Ook zijn bewondering voor de Slowaakse leider Jozef Tiso, die in 1939 de kant van nazi-Duitsland koos en hielp bij de deportatie van tienduizenden joden en Roma, stak hij vooral aan het begin van zijn politieke loopbaan niet onder stoelen of banken.

Een verlegen jongetje zou hij zijn geweest

Die politieke carrière kwam laat en ietwat onverwacht op stoom toen hij in 2013 als gouverneur van de stad Banska Bystrica werd gekozen. Bekend terrein, want in een buitenwijk van deze stad werd hij in 1977 geboren in een gezin met twee broers en een vader die voor het leger werkte. Een verlegen jongetje zou hij geweest zijn, dat informatica ging studeren en aanvankelijk als docent op een middelbare school werkte.

Tijdens zijn functie als gouverneur beloofde hij de Slowaakse cultuur, tradities en waarden te zullen beschermen tegen migranten en Roma. De EU-vlag liet hij van zijn nieuwe kantoor verwijderen. Het liefst ziet Kotleba Slowakije zo snel mogelijk uit de EU vertrekken, net als uit de Navo die hij als ‘criminele organisatie’ bestempelt. Met journalisten spreekt Kotleba zelden, hij zegt zich liever rechtstreeks tot zijn kiezers te willen richten.

Kotleba’s bekendheid groeide ook buiten Banska Bystrica. Ondertussen matigde hij zijn toon. Het leverde hem bij de parlementsverkiezingen van 2016 veertien van de 150 parlementszetels voor zijn LSNS-partij op. Steun kreeg hij vooral vanuit het platteland waar zijn kiezers zich genegeerd en achtergesteld voelen door de politici in Bratislava. 

Bij de verkiezingen begin dit jaar waren alle ogen op Kotleba’s partij gericht, die volgens sommige peilingen wel eens de tweede van het land zou kunnen worden. Die voorspelling kwam niet uit, de LSNS eindigde als vierde met zeventien zetels in het parlement. Zijn eigen zetel zal Kotleba zetel moeten opgeven als in hoger beroep de gevangenisstraf gehandhaafd blijft.

Lees ook:
Op verkiezingsdag vraagt Slowakije zich af wat voor land het eigenlijk is

Slowakije zoekt, na 27 jaar onafhankelijkheid, nog naar zijn identiteit. Extreem-rechts speelt daarop in en dat werkt goed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden