Compensatie

Verzetsgroepen WO-II willen ook compensatie door NS

Originele treinwagons  in Westerbork Beeld EPA
Originele treinwagons in WesterborkBeeld EPA
Harriët Salm

Mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in verzet kwamen en via het spoor in een concentratiekamp belandden, moeten gecompenseerd worden door de Nederlandse Spoorwegen. Nadat enkele individuen en verzetsorganisaties dit geluid deze zomer naar buiten brachten, is het nu ook het formele standpunt van veertien organisaties van verzetsmensen, ex-kampgevangenen en vervolgden, verzameld in de koepelorganisatie Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS).

Aan het begin van de zomer namen de NS een advies over van een commissie onder leiding van oud-politicus Job Cohen om Joden, Sinti en Roma een individuele financiële tegemoetkoming te geven voor het vervoer in de oorlog. Verzetsmensen vielen buiten de regeling. Onterecht, stelden enkelen van hen daarop, want verzetsmensen zijn net zo goed met treinen naar concentratiekampen vervoerd.

Afgevaardigden van de veertien clubs vergaderden vervolgens vorige week over de inzet voor een gesprek van de COVVS met de NS over deze kwestie. Dat gesprek vindt op uitnodiging van de NS op 3 oktober plaats. “Wij zeggen nu gezamenlijk: gelijke monniken, gelijke kappen”, zegt COVVS-voorzitter Dik de Boef. “Niemand betwist de regeling voor Joden en Sinti en Roma, alleen vinden verzetsmensen dat die ook voor hen moet opgaan.”

De NS staan open voor een andere, collectieve regeling, bijvoorbeeld een nieuw onderwijsprogramma, maar daar voelen de verzetsgroepen vooralsnog niets voor. De Boef: “We wachten verder af waar de NS mee komen”.

Lees ook:

Salo Muller kreeg van de NS wat hij eiste: Ik ben een pitbull

Salo Muller, oud-fysiotherapeut van Ajax, is wereldnieuws. Dankzij hem gaan de NS individuele schadevergoedingen betalen voor transport van joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Edith Geuzebroek: Mijn vader hield joden uit de trein en kwam er zelf in

Verzetsdeelnemers en hun nakomelingen willen ook een schadevergoeding van de NS vanwege transporten in de Tweede Wereldoorlog naar nazi-kampen. Edith Geuzebroek, dochter van verzetsstrijders, verklaart waarom ze zich zo miskend voelt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden